Finansijska podrška EU za jačanje ekonomije :: Semberija INFO ::

 

Finansijska podrška EU za jačanje ekonomije


Фото - РТРС
Izvor: RTRS

Počele su pripreme za provođenje Plana Evropske unije za ekonomski rast regiona, vrijednog šest milijardi evra, od čega su dvije milijarde evra bespovratna sredstva. Ova finansijska podrška namijenjena je jačanju ekonomije.

Regionalna ekonomija čini svega 0,6 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Evropske unije. Ambijent za poslovanje i ulaganje će se poboljšati, ako se propisi usklade međusobno i sa propisima Evropske unije, što bi moglo i otkloniti sadašnje prepreke poput dugih čekanja kamiona sa robom na graničnim prelazima.

Finansijska sredstava Plana rasta omogućiće povezivanje ekonomija u okviru zajedničkog regionalnog tržišta sa više od 17 miliona potrošača, na kojem posluje oko 350.000 većinom malih i srednjih preduzeća. Nakon toga slijedi i nastup na jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Izradu plana reformi u BiH za Plan ekonomskog rasta priprema radni tim Savjeta ministara, uz učešće predstavnika svih nivoa vlasti.

- Osnovna namjera radnog tima je da u kratkom roku u intenzivnoj komunikaciji sa EK i sa svim nivoima vlasti se složimo oko liste indikativnih reformi - kaže Zoran Zeljko, koordinator Radnog tima i direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Reforme se odnose na sljedeće oblasti - zelenu digitalnu agendu, poslovno okruženje, vladavinu prava i ljudski kapital.

- Već postoji određeni nivo saglasnosti oko nekih reformi koje se već provode u BiH, a dio su tog plana - kaže Zeljko.

BiH bi mogla dobiti više od milijardu evra iz ovog paketa pomoći, a prva finansijska sredstva za rast ekonomije bila bi dostupna već polovinom godine.