Izgleda kao Norveška, ali je ustvari... :: Semberija INFO ::

 

Izgleda kao Norveška, ali je ustvari...


Фото: Борис Трогранчић
IZVOR: Za BHRT Boris Trogrančić (E.D.)

Blidinjsko jezero je najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini, smješteno na visoravni Parka prirode Blidinje, u podnožju planina Vran i Čvrsnica. Ovo predivno plavo oko se nalazi na nadmorskoj visini od 1184 metra. Do jezera se može doći iz pravca Tomislavgrada sa zapada, ili sa sjeveroistočne strane iz pravca Jablanice. Samo jezero je nastalo ljudskim aktivnostima prije 150 godina, ali dolina u kojoj se jezero nalazi je morenskog, odnosno ledenjačkog porijekla, i izuzetno je plitko - svega 3-4 metra.

Ovaj kraj je poznat po stočarstvu, a nadaleko je poznat i kozji sir sa Blidinja. Ja sam tokom svojih prijašnjih posjeta ovom kraju imao priliku probati domaće proizvode koje priprema lokalno stanovništvo, i ne bih se mogao odlučiti za samo jednu deliciju kad bih morao birati.

Budući da se jezero nalazi na prostoru između dviju veoma važnih planina, koje utiču na lokalnu klimu, tu se sučeljavaju mediteranski i kontinentalni klimat, a klima je veoma surova sa temperaturama ispod nule tokom šest mjeseci. Vjetar koji me danas ovdje dočekao nimalo nije bezazlen, i dao bih savjet svakome ko ima želju da obilazi visoko dinarsko gorje da se dobro pripremi sa zimskom odjećom i opremom.

U okolini se može pronaći više od 200 endemskih vrsta biljaka karakterističnih samo za ovo područje, a jezero nastanjuje i endemska riba oštrulja.

Osim ugođaja istinske oaze, na Blidinju se nalaze i brojni stećci, a u ponudi je i skijanje na obroncima Čvrsnice. Naravno, za ljubitelje planinarenja, tu je čuveni Vran sa svim svojim ljepotama i izazovima.