Hiljade radnika traže posao u Izraelu usred rata, kolika je plata? :: Semberija INFO ::

 

Hiljade radnika traže posao u Izraelu usred rata, kolika je plata?


Foto: Tanjug/AP
Hiljade zidara, stolara i drugih kvalifikovanih radnika u Indiji traže zaposlenje u Izraelu zahvaljujući bilateralnom sporazumu dvije države, uprkos ratu između Izraela i Hamasa.

Uprkos niskim temperaturama i zimskoj magli na sjeveru Indije, više od 7.000 radnika prisustvovalo je regrutaciji u gradu Laknau, javlja španska agencija EFE.

Glavni grad države Utar Pradeš bio je poprište jednonedjeljnog praktičnog procesa regrutovanja, koji je završen prošlog utorka, gdje su kandidati pokazali svoje umijeće kroz oblaganje zidova ili polaganje pločica pod nadzorom izraelskog tima.

Plata koju bi radnici dobili u Izraelu je jedan od glavnih razloga željene migracije, sa oko 1.600 dolara mjesečno u poređenju sa prosječnom mjesečnom platom od 330 dolara u Indiji, prema podacima indijskog Ministarstva statistike iz jula 2023.

Nakon početka sukoba s Hamasom, Izrael je ukinuo radne dozvole za oko 150.000 palestinskih radnika, stvarajući manjak radne snage koju je Tel Aviv pokušao da popuni radnicima iz zemalja poput Indije ili susjedne Šri Lanke.

"Ovaj sporazum nije dobar zbog bezbjednosnih uslova u Izraelu", rekao je za EFE Sandžaj Kumar Sing, generalni sekretar Kongresa indijskog nacionalnog sindikata. Kritike dijele i drugi veliki sindikati u zemlji, od kojih je njih desetak osudilo planove zapošljavanja u Izraelu, piše agencija Tanjug.

(Tanjug)