Austrija pooštrava kazne za prebrzu vožnju :: Semberija INFO ::

 

Austrija pooštrava kazne za prebrzu vožnju


Foto: Ilustracija
Austrija pooštrava kazne za prebrze vozače. Od marta 2024. godine vozači koji prebrzo voze neće samo dobiti visoke novčane kazne, već će im se se u ekstremnim slučajevima oduzimati automobil.
Kriterijumi prema kojima će se oduzimati vozila su:
  • u urbanim područjima: Ako se dopuštena brzina prekorači za 60 km/h, automobil se može odmah oduzeti na dvije sedmice
  • van mjesta: Ako se prekorači brzina za više od 79 km/h, vozilo se može oduzeti na licu mjesta na dvije nedjelje
  • trajno: Nećete dobiti automobil nazad u svim slučajevima. Ako vozite preko 89 km/h u urbanim sredinama ili preko 90 km/h van grada, vozilo vam može biti trajno oduzeto. Potom će se naći na aukciji, prenosi Phoenix magazin
Evo pregleda kazni za prekoračenje brzine u Austriji: 

Blaga prekoračenja brzine: Ako prekoračite brzinu za manje od 20 km/h, kazna se obično određuje kao novčani prekršaj. U zavisnosti od prekoračenja brzine, kazna se kreće od 30 do 70 evra.

Srednja prekoračenja brzine: Ako prekoračite brzinu za 20 do 40 km/h, to se smatra srednjim prekoračenjem brzine. Kazna za srednje prekoračenje brzine u Austriji može iznositi od 70 do 160 evra, a uz kaznu se može dodati i oduzimanje bodova s vozačke dozvole.

Velika prekoračenja brzine: Ako prekoračite brzinu za više od 40 km/h, to se smatra velikim prekoračenjem brzine. Za takve prekršaje kazne su puno strožije. Kazne za velika prekoračenja brzine uključuju novčane kazne koje se kreću od 70 do 2.180 evra, oduzimanje bodova i mogućnost oduzimanja vozačke dozvole na određeno vrijeme. 

(Nezavisne)