Sve spremno za proslavu Dana Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

Sve spremno za proslavu Dana Republike Srpske


Foto: Velibor Tripić
Sve je spremno za proslavu 9. januara - Dana Republike, a Srpska će, na ponos svih građana, dočekati 32. rođendan najspektakularnije do sada, poručuju nadležni republički organi.

Centralna manifestacija biće upriličena 8. i 9. januara, a za razliku od prošle godine, kada je svečani defile organizovan u Istočnom Sarajevu, ove godine se sve vraća u najveći grad Srpske, Banjaluku.

Proslava Dana Republike Srpske počeće 8. januara svečanom akademijom koja će se održati u Sportskoj dvorani "Borik". Akademiji, prema riječima Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, moći će da prisustvuju samo oni koji su pozvani.

A poziv je, prema dosad dostupnim informacijama, upućen brojnim zvanicama iz regiona i svijeta, među kojima i Viktoru Orbanu, premijeru Mađarske.

Ipak, prije nekoliko dana Dodik nije mogao da potvrdi da li će Orban zaista doći u Banjaluku. Sa druge strane, dolazak je potvrdio patrijarh srpski Porfirije, a ono što je sigurno, na proslavu Dana Republike, uprkos pozivu, ne dolazi Jakov Milatović, predsjednik Crne Gore, koji je, obrazlažući odluku, naglasio da se zna kakva je državna politika Crne Gore prema BiH.

Nakon što svečana akademija bude završena, biće upriličen prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

Centralni događaj povodom proslave Dana Republike biće 9. januara, za kada je predviđen svečani defile ulicama Banjaluke. Ali, za razliku od prethodnih godina, defile će prvi put biti organizovan u noćnom terminu i počeće od 17 časova.

To će posebno biti izazov za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, i u bezbjednosnom i u organizacionom smislu, poručio je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS, koji je pozvao građane koji budu u prilici da prisustvuju defileu, da svi zajedno, mirno i dostojanstveno proslavimo Dan Republike.

U svečanom defileu učestvovaće više od 900 pripadnika MUP-a Republike Srpske, podijeljenih u ešalone. Ono što je novina, jeste da će prvi put u defileu, zajedno sa starijim kolegama, učestvovati i kadeti Srednje škole unutrašnjih poslova.

Pored njih, ulicama Banjaluke će prodefilovati i predstavnici više institucija Republike Srpske, kao i civilnog sektora.

Podsjetimo i to da je Odbor za proslavu Dana Republike, krajem novembra prošle godine, usvojio prijedlog proslave, a tada je, pored pomenute akademije i defilea, rečeno da je programom obilježavanja predviđena i dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

"Takođe, biće upriličeno i polaganje vijenaca i cvijeća na Spomenik palim borcima Vojske Srpske, Spomenik borcima NOR-a, Spomen-kosturnici, Spomeniku banjalučkim bebama i na spomen-obilježju bivšem predsjedniku Republike Srpske Milanu Jeliću", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Milorada Dodika, koji je, inače, i predsjedavao sjednici Odbora za proslavu.

Treba reći i da će nakon svečanog defilea na Trgu Krajine, na koncertnoj bini, biti upriličeni i koncerti u čast Republike Srpske.

Prvo bi trebalo da nastupi Danica Crnogorčević, koja će tom prilikom premijerno izvesti pjesmu "Za život Srpske", a zatim i "Pukni zoro" zajedno sa Policijskim orkestrom MUP-a Republike Srpske.

Pored toga, najavljen je i nastup Baje Malog Knindže, koji će premijerno izvesti pjesmu posvećenu Republici Srpskoj, te mnogih drugih izvođača.

Posebnu čar, kako su saopštili organizatori, proslavi će dati i dron spektakl na nebu iznad Banjaluke, koji će biti priređen pomoću tehnologije video-mapiranja uz pomoć 200 ovih letjelica.

Dan Republike Srpske je, podsjećamo, utemeljen 9. januara 1992. godine kada je Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju republike pod nazivom Republika srpskog naroda BiH, a time je utemeljena današnja Srpska.

Dan Republike Srpske praznuje se svake godine i u različitom obimu, u zavisnosti od okolnosti, sve od 1993, kada je prvi put obilježen.

Ono po čemu će i ova proslava biti specifična, jeste i da će biti najskuplja do sada. Naime, nakon što je konstituisan Odbor za proslavu 9. januara, Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika raspisao je tender za usluge medijske kampanje povodom Dana Republike, kao i organizovanja proslave, a za te namjene planirano je da se izdvoji ukupno 650.000 KM bez PDV-a.

Podsjetimo da je ukupan budžet za proslavu ovog dana u 2023. godini bio nešto veći od 458.000 KM.

Uz sve navedeno, nadležni su podsjetili da će Dan Republike Srpske biti svečano obilježen u svim gradovima i opštinama Srpske, kao i u Brčko distriktu.

(Nezavisne)