MUP Srpske: Dan Republike proslaviti u miru i dostojanstveno :: Semberija INFO ::

 

MUP Srpske: Dan Republike proslaviti u miru i dostojanstveno


Izvor: RTRS

​Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva sve građane Srpske da 9. januara dođu u Banjaluku i Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno proslave.

Iz Ministarstva je saopšteno da, povodom proslave 9. januara, Dana Republike preduzimaju pojačane mjere bezbjednosti s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti.

- Građanima koji budu željeli da prate svečani defile koji će biti održan u utorak, 9. januara, u 17.00 časova u Banjaluci savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete - navode iz MUP-a Srpske.

Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da uz sebe imaju neki identifikacioni dokument.

S ciljem preduzimanja bezbjednosnih mjera radi obilježavanja 9. januara - Dana Republike, ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan izdao je naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području Republike Srpske, osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa i to 9. januara cijeli dan.

Prevoz eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju zabranjuje se sutra cijeli dan na području Grada Banjaluka.

Ovaj režim zabrane važiće i na dionicama magistralnih puteva: granični prelaz Rača /granica sa Srbijom/ na području Bijeljine, Bijeljina - granica Srpske i Brčko distrikta, granica Srpske/distrikt Brčko-Šamac, Šamac-Modriča /Jakeš/-Šešlije-Johovac, granica Srpske i Federacije BiH u mjestu Jezero dva-Jakeš, Čatrnja-granični prelaz Gradiška, Klašnice dva-Banjaluka dva, kao i na auto-putu "9. januar" na dionicama Banjaluka-Doboj /Johovac/ i Gradiška-Banjaluka.

Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice u ovom periodu neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

Na ovim dionicama važiće i zabrana saobraćaja za sva motorna vozila ukupne mase veće od 3,5 tone, osim teretnih vozila javnih i komunalnih službi i vozila koja će biti angažovana na aktivnostima povodom obilježavanja svečanosti, sutra od 12.00 do 24.00 časa i u utorak, 9. januara, od 6.00 časova do 24.00 časa.

Ova zabrana biće na snazi u istom periodu na svim ulicama na području Banjaluke, izuzev Ulice Rade Radića, Bulevara vojvode Stepe Stepanovića, Bulevara vojvode Petra Bojovića, Manjačkih ustanika, Omladinske i Krajiških brigada do raskrsnice sa Ulicom Ranka Šiške /zapadni tranzit/.

Iz MUP-a podsjećaju predstavnike medijskih kuća, druge subjekte, kao i građane da je, radi bezbjednosti učesnika, 9. januara na području grada Istočno Sarajevo zabranjena upotreba dronova.