Vučić: Republiku Srpsku niko ne može da ukine :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Republiku Srpsku niko ne može da ukine


Фото - НН
Izvor: Nezavisne novine

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Božić narodu u Republici Srpskoj i poručio da Srpsku niko ne može da ukine.

"Srećan praznik svima, posebno našem stradalnom narodu na Kosovu i Metohiji i našem narodu u Republici Srpskoj koji prekosutra proslavlja svoj praznik i svoj dan", rekao je Vučić.

Govoreći o planovima za razvoj Srbije, Vučić je rekao da moraju da se urade dubinske i suštinske promjene u svim sferama života kako bi zemlja dalje napredovala i najavio da će 20. januara iznijeti planove i programe za period do kraja 2026. godine.

"Moramo da nađemo novi cilj oko kojeg ćemo da se saglasimo, zato je Ekspo naš cilj koji mora da razvije zemlju u svakom segmentu da bi u budućnosti neko mogao da definiše nacionalne ciljeve koje moramo da ostvarimo, da pronađemo svoj ugao kojim nećemo da ugrozimo ni evropsku budućnost ni prijateljstvo sa Rusijom i Kinom", rekao je Vučić za Televiziju "Pink".

On je dodao da se za tri godine neće moći prepoznati najveći gradovi u Srbiji u čiji će razvoj, kako je najavio, biti uloženo više od dvije milijarde evra.

Vučić je naveo da su potrebna ogromna ulaganja u infrastrukturu i privredu, da je potrebno vidjeti šta će se raditi sa litijumom i zlatom, kao i da će biti ulagano u dubinske promjene odnosa prema obrazovanju i nauci, te nastavku reindustrijalizacije Srbije.

On je podsjetio da je protekle godine ostvareno rekordnih 4,46 milijardi evra stranih investicija, pri čemu je ogroman broj investicija iz Kine, a da se očekuje i rast investicija iz drugih regiona i država, među kojima i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Govoreći o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, Vučić je rekao da Srbija nema dovoljno vojnika i da joj je potrebna mnogo snažnija vojska.

"Srbiju bi zgazili kao muvu da nema vojsku i najmodernije sisteme", rekao je Vučić i dodao da se mora napravi analiza o tome kako unaprijediti i osavremeniti obavezno služenje vojnog roka.