Plenković na božićnoj proslavi Srpskog narodnog veća o važnosti saradnje sa srpskom manjinom :: Semberija INFO ::

 

Plenković na božićnoj proslavi Srpskog narodnog veća o važnosti saradnje sa srpskom manjinom


Фото / Танјуг/ Хина / Данијела Касап
Izvor: Tanjug / Politika

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je juče u Zagrebu važnost saradnje Vlade Hrvatske sa srpskom nacionalnom manjinom. „Kada je reč o saradnji, želim da naglasim jedan ključni aspekt: ta je saradnja izvorna, ona je naša, ona je rezultat međusobnog poverenja i političke volje hrvatske vlade i države, da strukturira odnos sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj na način da zajednički radimo na miru, poštovanju i na poboljšanju položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”, rekao je Plenković na proslavi koju je Srpsko narodno veće u Zagrebu organizovalo povodom pravoslavnog Božića.

Dodao je da su proteklih godina, zajedničkim odlascima na komemoracije u Vukovar, Knin, Škabrnju, Varivode i Grubore, poslate važne poruke o važnosti mira i pomirenja. „Ali jednako tako ne posustajemo na onom temeljnom preduslovu nakon svakog konflikta i sukoba, a to je istina. A istina znači i utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine i pronalazak svih nestalih.

Te dve teme važne su u odnosima između Hrvatske i Srbije”, poručio je Plenković naglasivši da će jedna od važnih tema, koju treba staviti na sto, biti i pitanje zastupljenosti hrvatske manjine u predstavničkim telima u Srbiji,prenosi Tanjug .