Oboreni klimatski rekordi u 2023. :: Semberija INFO ::

 

Oboreni klimatski rekordi u 2023.


Izvor: Beta (H.S.) / BHRT

Brojni rekordi u vezi sa klimom obilježili su 2023. godinu, najtopliju u istoriji mjerenja – zabilježena je rekordna emisija gasova s efektom staklene bašte, rekordna temperatura okeana i rekordno nizak nivo leda na Antarktiku.

Poslije šest uzastopnih najtoplijih mjeseci, prosječna globalna temperatura biće ove godine za 1,4 stepena viša u odnosu na predindustrijski period, a u dva dana je bila viša za čak dva stepena. Globalno zagrijavanje je izazvalo ekstremne vremenske događaje na svim kontinentima.

Nezapamćeni požari u Kanadi zahvatili su 18,5 miliona hektara, šest puta veću površinu od desetogodišnjeg prosjeka.

Stotine požara su odnijele najmanje 28 života u Grčkoj, koju su potom pogodile poplave izazvane olujom "Danijel", do sada najsmrtonosnijom u Sredozemlju. Najteže posljedice oluja je izazvala u Libiji, gdje je poginulo 4.300 ljudi i više od 8.000 se vodi kao nestalo.

Tajfun "Doksuri" je donio rekordne padavine na azijskom kont inentu i primorao na evakuaciju stotine hiljada ljudi, dok su u Centralnoj i Južnoj Americi intenzivirane dugotrajne suše.

Pred kraj godine, u Dubaiju je održana međunarodna konferencija o klimi (COP28), sa koje su svjetski lideri pozvali na napuštanje upotrebe fosilnih goriva i povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije i dogovorili osnivanje Fonda za gubitke i štetu. Iako su mnogi zvaničnici dogovor opisali kao istorijski, stručnjaci i ekološki aktivisti upozoravaju da on nije dovoljan da se spriječi "klimatski slom" planete.