Netanijahu: Izrael ponovo preuzima kontrolu granice Gaze sa Egiptom :: Semberija INFO ::

 

Netanijahu: Izrael ponovo preuzima kontrolu granice Gaze sa Egiptom


Izvor: Glas Srpske / Agencije

​TEL AVIV, GAZA -Sukob Izraela i Hamasa traje 86 dana. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će borbe protiv Hamasa nastaviti da se vode na svim frontovima, još mnogo mjeseci. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noči izvele talas vazdušnih napada na Pojas Gaze.

Koen: Izraelska vlada snosi odgovornost za napad izveden 7. oktobra na Izrael

Izraelska vlada snosi odgovornost za napad  Hamasa 7. oktobra i mora da se formira istražni komitet koji će pozvati na odgovornost one koji su bili nemarni, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen.

Koen je dodao da je obnavljanje sigurnosti na prvom mjestu, prenela je Al Džazira.

- Neće biti Hamasa i vratićemo otete. Preuzećemo bezbednosnu kontrolu nad Gazom - istakao je Koen.

Talas vazdušnih napada IDF-a tokom noći

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noči izvele talas vazdušnih napada na Pojas Gaze, dok se kopnene operacije nastavljaju. 

IDF ističe da su mete bile vojne zgrade Hamasa, te tunel, kao i druga infrastruktura.

Netanijahu: Izrael ponovo preuzima kontrolu granice Gaze sa Egiptom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da će Izrael ponovo preuzeti kontrolu nad granicom Pojasa Gaze sa Egiptom, kako bi bila proširena misija "neutralisanja" palestinske militantne grupe Hamas.

Netanijahu je u subotu rekao da je ''rat na vrhuncu'' i da tampon zona Filadelfijskog koridora, koja se proteže duž granice Gaze sa Egiptom ''mora biti u rukama Izraela'', prenosi Gardijan.

On je dodao da će rat Izraela i Hamasa potrajati još ''mnogo meseci''.

- Rat će trajati sve dok Hamas ne bude eliminisan i taoci ne budu oslobođeni. Garantujemo da Gaza više neće predstavljati prijetnju Izraelu -  rekao je Netanijahu.

WAFA: U izraelskim napadima na kampove u Gazi ubijeno više od 25 Palestinaca

Više od 25 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko desetina je ranjeno sinoć u napadu izraelskih snaga na kampove Nuseirat i Al-Magazi, javlja palestinska agencija WAFA.

Zdravstveni izvori su rekli da su najmanje tri građana poginula, a drugi su ranjeni, uglavnom žene i djeca, nakon što su izraelski ratni avioni gađali kuću porodice Salem u oblasti Al-Savara u kampu Nuseirat.

Dodaje se da je još nekoliko ljudi iz druge porodice nakon što je, takođe, avionom gađana njihova kuća kod Nuseirata.

Pet građana je ubijeno, a više njih je ranjeno nakon što su ratni avioni gađali kuću jedne porodice u kampu Magazi u centralnom Pojasu Gaze.

Ističe se da je najmanje 12 građana ubijeno, a više njih, većinom djece, ranjeno nakon što je izraelski avion bombardovao kuću u obolasti Al-Zavaida.

Žrtava je bilo i u Rafi.

Od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je 21.672 Palestinaca, a ukupan broj ranjenih iznosi 56.165, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

U posljednja 24 časa u toj enklavi ubijeno je 165, a povrijeđeno 250 osoba.