Američka nuklearna podmornica uplovila u južnokorejsku vojnu bazu :: Semberija INFO ::

 

Američka nuklearna podmornica uplovila u južnokorejsku vojnu bazu


  Izvor: Tanjug / RTRS

Američka podmornica na nuklearni pogon uplovila je jutros u južnokorejsku vojno-pomorsku bazu Busan, 320 kilometara jugoistočno od Seula, usljed zabrinutosti zbog mogućeg testiranja sjevernokorejskih interkontinentalnih balističkih raketa ICBM, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Riječ je o američkoj jurišnoj podmornici klase Virdžinija, USS Misuri SSN-780, navedeno je u saopštenju, prenosi agencija Jonhap.

- Raspoređivanjem podmornice USS Misuri, planiramo da ojačamo pomorsku vojnu razmjenu i saradnju sa SAD s ciljem da se osnaži naš kombinovani odbrambeni stav - ističe Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Dolazak američke nuklearne podmornice usledio je samo tri nedjelje nakon što je i američka podmornica klase Los Anđeles USS Santa Fe SSN-763 uplovila u vojnu pomorsku bazu Jeju na jednom južnokorejskom ostrvu.

Ranije ove nedjelje prvi zamjenik državnog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Južne Koreje Kim Tae Hjo ukazao je u Vašingtonu, tokom sastanka bilateralne Nuklearne konsultativne grupe, na mogućnost da Sjeverna Koreja lansira interkontinentalne balističke rakete ICBM.