Sve što niste znali o Dubaiju: Alkohol samo za strance :: Semberija INFO ::

 

Sve što niste znali o Dubaiju: Alkohol samo za strance


Foto: Jacqueline Schmid/Pixabay
Dubai je osnovan 1883. godine. U početku je to bilo malo ribarsko selo. Sto godina kasnije kreće razvoj mjesta koje je postalo jedno od najznačajnijih turističkih i finansijskih destinacija na planeti.

Takozvano palmino ostrvo "Palm džumeira" može da se vidi iz svemira. Astronauti su to potvrdili. Ta informacija i nije toliko bitna koliko činjenica da Ujedinjeni Arapski Emirati imaju ministra za sreću. Da, dobro ste pročitali. Ministar za sreću. Tu funkciju obavlja Ohod bint Kalfan Al Rumi koja je zadužena da građani budu zadovoljni i ponosni što žive u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pošto Dubai nema prirodne izvore vode ona se dobija desalinizacijom morske vode. Zato je gorivo jeftinije od vode. Interesantno je i to da oblakoder "Burdž Kalifa" ima više od 150 spratova koji se koriste za stanovanje. Stanari na višim spratovima duže vide sunce tako da je i dan njima duži.

Ima zlata, nema žena

Procjenjuje se da svo zlato u Dubaiju ima težinu kao i 300 slonova. To je više od  dvije i po hiljade tona. Dubaji dakle ne oskudjeva u zlatu, ali mu nedostaju žene. Na svaku ženu dođu 2,3 muškaraca. To znači da je pronalaženje emotivnog i bračnog partnera u tom gradu veoma teško. Statistika je neumoljiva.

Dubai se ponosi rekordima. Tamo imaju najduži zlatni lanac. Najduža žurka sa 119 di-džejeva koji su 2014. godine nastupali duže od četiri sata. Te godine je zabilježen najveći vatromet na svijetu. Trajao je šest minuta i ispaljeno je 500.000 barutnih punjenja.

U Dubaiju se prodaju najskuplji mobilni telefoni na svijetu. Linije gradskog metroa dugačke su 46 milja i vozovi nemaju mašinovođe. Sve je automatizovano.

Alkohol samo za strance

Konzumiranje alkohola je ograničeno zbog vjere. Mogu da piju samo oni koji nisu muslimani. I to isključivo u mjestima koja imaju dozvolu za prodaju alkohola. Policija ima nultu toleranciju za alkohol u saobraćaju. Država ima i nultu toleranciju za finansijska zaduživanja. Ako neko propusti da izmiri svoje obaveze, može da završi u zatvoru ili da bude protjeran.

I da ne zaboravimo. Samo 17 odsto populacije Dubaija su državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi magazin.politika.rs

(Nezavisne)