Stojanović: Muka poljoprivrednika ne smije biti ispolitizovana, što prije isplatiti odštetu :: Semberija INFO ::

 

Stojanović: Muka poljoprivrednika ne smije biti ispolitizovana, što prije isplatiti odštetu


   Izvor: demos-rs.com

BIJELjINA, 15. DECEMBRA – Čedomir Stojanović, jedini poslanik iz Semberije u PD PS BiH, istakao je da je sramno i neljudski koristiti aktuelnu muku seljaka za skupljanje jeftinih političkih poena, te apelovao na nadležne da ubrzaju isplatu preostale odštete za eutanizirane svinje oboljele od afričke kuge.


“Kao neko ko je čitav život posvetio selu, osjećam obavezu da dodatno istaknem važnost poljoprivrede. Ona mora biti izuzeta iz dnevnopolitičkih prepucavanja, jer ako se ispolitizuje muka poljoprivrednika i onih koji proizvode hranu, posljedice bi mogle biti katastrofalne, ne samo u Semberiji, odakle dolazim, nego i u cijeloj Srpskoj”, kaže Stojanović, koji je po struci doktor poljoprivrednih nauka.

Prema njegovim riječima, iako je od stabilizacije situacije i masovne eutanazije na farmama širom Srpske prošlo nekoliko mjeseci, mnoge farme su još uvijek prazne, a farmeri čekaju isplatu odštete.

“Kraj godine je blizu, a neću biti jedini ako kažem da je za proizvođače ovo bila jedna od najgorih. Umjesto prihoda, zbrajali su samo minuse. Zbog toga apelujemo na Vladu Republike Srpske da uloži dodatan napor i da do kraja godine obezbijedi sredstva kako bi i preostale naknade bile isplaćene”, istakao je Stojanović.

Potrebno je što prije isplatiti štetu od afričke kuge i ostale podsticaje, da bi proizvođači dobili zamajac da održe farme i nastave proizvodnju, smatra Stojanović. On je još jednom ponovio da je ovo stvar koja ne smije biti ispolitizovana, jer se radi o opstanku domaćinstava.

“U mnogim domaćinstvima novca nema ni da se održi prozvodnja, a kamoli da se razmišlja o proljetnoj sjetvi. Ako na sve to dodamo poskupljenja repromaterijala i poražavajuće nisku cijenu pšenice, čiji je kilogram koštao kao kifla u pekari, smatram da bi se brzom isplatom štete stvorio veliki efekat za poljoprivredne proizvođače. Iznalaženje mogućnosti da se ta sredstva isplate do kraja godine ili barem do kraja januara mora biti prioritet za nadležne u Srpskoj. Sa isplaćenim sredstvima bi se odmah moglo nabaviti 15.000 do 20.000 komada za priplod, što u perspektivi daje za godinu dana 300.000 komada svinja. To bi u značajnoj mjeri ublažilo tektonske poremećaje koje je afrička kuga svinja izazvala ove godine”.

Afrička kuga svinja, koja je ovog ljeta protutnjala kroz Republiku Srpsku, izazvala je ozbiljan disbalans i čitav niz posljedica koje osjete i oni koji se ne bave poljoprivrednom proizvodnjom.

“Na farmama nema zanavljanja stada, po nedavno završenom svinjokolju se moglo vidjeti da svinja skoro da i nema. Došlo je do enormnog skoka cijena svinja i prasića, a s obzirom na predstojeći Božić, sasvim sigurno će se i nastaviti rast cijena. Uz to, tržište je preplavilo sirovo meso iz uvoza sumnjivog kvaliteta. S druge strane, oni koji su proizvodili kukuruz došli su u situaciju da nemaju kome da ga prodaju, jer je svinjski fond desetkovan”, rekao je Stojanović.