Smenite Vučića jer Novak Đoković peva „Veseli se srpski rode” :: Semberija INFO ::

 

Smenite Vučića jer Novak Đoković peva „Veseli se srpski rode”


Инстаграм: buducnostsrbijeav
Izvor: Politika

Funkcioneri i deo pristalica liste „Srbija protiv nasilja” osudio je nastup tensiske reprezentacije Srbije koja se na Dejvis kupu predstavila uz pesmu „Veseli se srpski rode” Danice Crnogorčević.

Na meti osuda našao se prvenstveno najbolji teniser svih vremena Novak Đoković, ali i drugi članovi reprezentacije.

Član Pokreta slobodnih građana koji nastupa u okviru liste "Srbija protiv nasilja" Velibor Zejak nastup srpske reprezentacije osudio je kao ekstremni nacionalizam.

„Još jedan ispad ekstremnog nacionalizma od strane reprezentacije Srbije u tenisu, koja je na turnir Dejvis kup izašla u pratnji pesme u kojoj se između ostalog poziva na aneksiju Crne Gore“, napisao je Zejak na društvenoj mreži Iks.

Nije se dugo čekalo, a podršku Zejaku pružio je crnogorski politikolog Ljubomir Filipović.

On je iz pesme koju su pevali srpski teniseri izvukao zaključak da bi građani Srbije trebalo da smene predsednika Aleksandra Vučića i pozvao sve da glasaju za listu „Srbija protiv nasilja”.

„Zbog ovog mladog čoveka i njegove neobične hrabrosti pozivam sve prijatelje u Srbiji da glasaju za PSG i doprinesu svrgavanju Vučićeve autoritarne vlasti. Vratili ste mi veru u Srbiju mladi gospodine“, napisao je Ljubomir Filipović.

Filipović se dalje pohvalio što je svojim aktivizmom doprineo da britanski tabloidi pišu o nastupu srpske reprezentacije na Dejvis kupu.

Podsetimo, posle najave na Dejvis kupu tokom koje su sprski teniseri pevali "Veseli se srpski rode", albanska organizacija zvana Teniski savez Kosova podnela je prijavu protiv Teniskog saveza Srbije.

„Neverovatno je da se takve provokacije neonacističkim pesmama dešavaju na velikim sportskim događajima, posebno na Dejvis kupu koji je zapravo Svetsko prvenstvo u tenisu. Zato je ITF kao organizator takmičenja odgovoran za ovu provokaciju države Kosovo“, nevedeno je u saopštenju tzv. Teniskog saveza Kosova.

Dalje se u saopštenju navodi da će ova organizacija u saradnji sa "državnim institucijama" podneti i zvaničnu žalbu Međunarodnoj teniskoj federaciji, Međunarodnom olimpijskom komitetu i svim drugim relevantnim institucijama.

Tzv. Teniski savez Kosova dodaje da ovo „nije prvi prestup“ Novaka Đokovića koji je u maju na Rolan Garosu na kameri napisao „Kosovo je srce Srbije“ ali i da se oglašavao povodom sukoba do koga je došlo u Banjskoj 24. septembra.

Burne reakcije stigle su i iz drugih centara na Balkanu koji se osećaju naročito ugroženim zbog pesme „Veseli se srpski rode”, ali i uspesima Novaka Đokovića i drugih srpskih igrača.