Na ceremoniji dodjele nagrada poginulo 28 ukrajinskih vojnika :: Semberija INFO ::

 

Na ceremoniji dodjele nagrada poginulo 28 ukrajinskih vojnika



Izvor: GS/Agencije

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 619. dana. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazdušna odbrana oborila 13 od 15 lansiranih ukrajinskih krstarećih raketa koje su bile ispaljene ka brodogradilištu u Kerču, na Krimu, a da je u napadu oštećen brod. Ruske trupe, uz podršku avijacije, ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, a ukrajinske snage čvrsto drže odbranu, saopštio jeGeneralštab Oružanih snaga Ukrajine.

Na ceremoniji dodjele nagrada poginulo 28 ukrajinskih vojnika

U ruskom raketnom napadu tokom ceremonije dodjele nagrada vojnicima 128. posebne brdsko-jurišne Zakarpatske brigade Ukrajine poginulo je 28 vojnika, potvrdio je poslanik Mihajlo Volinec.

-28 mrtvih. 53 ranjena.128. posebna brdsko-jurišna Zakarpatska brigada. Nažalost, potvrđena je informacija o pogibiji naših vojnika od ruske rakete -  napisao je Volinec na društvenim mrežama.

Kako prenosi agencija Unian, Kancelarija za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da su 3. novembra ruske snage izvršile napad na tu brigadu u Zaporožju i da su u napadu poginuli vojnici i ranjeni civili, ali nije navela tačan broj poginulih i ranjenih.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov zvanično je potvrdio pogibiju vojnika iz 128. brdsko-jurišne Zakarpatske brigade u ruskom napadu u Zaporožju, navodeći da je naredio istragu i da će svi odgovorni biti kažnjeni.

Oružane snage Ukrajine saopštile su da je Rusija napala Zaporošku oblast balističkom raketom Iskander, prenosi Rojters. Korisnici društvenih mreža u Ukrajini i vojni blogeri prethodno su objavili da je više od 20 vojnika ubijeno u selu blizu linije fronta u Zaporožju, u petak, tokom ceremonije dodjele nagrada povodom Dana artiljerije, prenosi Rojters.

U svom dnevnim izveštaju rusko Ministarstvo odbrane navelo je da su ruske snage “otvorile vatru”“ na jedinicu ukrajinske jurišne brigade u toj oblasti i ubile do 30 vojnika.

Baranov: Ukrajina za zimu sprema veliki napad dronovima na Rusiju

Načelnik Glavne uprave za borbene udarne sisteme Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Serhij Baranov izjavio je da Ukrajina za zimu sprema napad veliki napad dronovima na različite regione Rusije.

Baranov je za Independent rekao da će ti napadi "izazvati mnogo problema" za Rusiju u narednih nekoliko mjeseci.

Naveo je da će na udaru ukrajinskih dronova biti i poluostrvo Krim, čije je pripajanje Rusija proglasila 2014. godine, prenosi agencija Unian.

Prema riječima ukrajinskog generala, Ukrajina tim napadima želi da konsoliduje "značajne uspjehe" poslednjih nedjelja, kada su, kako je naveo, "pogođeni mnogi od najvažnijih vojnih objekata" na Krimu i u ruskim gradovima.

Rusija od početka napada na Ukrajinu 24. februara 2022. godine saopštava da Ukrajina izvodi napade dronovima na oblasti u Rusiji duž granice i na Krim, ali i na Moskvu.  

Generalštab UKR: Držimo odbranu Avdejevke, učvršćujemo nove položaje kod Bahmuta

Ruske trupe, uz podršku avijacije, ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, a ukrajinske snage čvrsto drže odbranu i nanose im značajne gubitke, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske snage se učvršćuju na novim položajima kod Bahmuta u Donjeckoj oblasti i nastavljaju ofanzivnu operaciju u pravcu Melitopolja, prenosi agencija Unian.

Dodaje se da su odbijeni ruski napadi na pravcu Kupjanska, Marjinke, Šahtjorska i Zaporožja.

MO Rusije: Oboreno 13 ukrajinskih krstarećih raketa iznad Kerča

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je protivvazdušna odbrana oborila 13 od 15 lansiranih ukrajinskih krstarećih raketa koje su bile ispaljene ka brodogradilištu u Kerču, na Krimu, a da je u napadu oštećen brod.

-Oružane snage Ukrajine su 4. novembra izvele udar sa 15 krstarećih raketa na brodogradilište u gradu Kerču. 13 krstarećih raketa oborili su sistemi PVO - navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Interfaks.

Dodaje se da je oštećen brod koji je bio u brodogradilištu.

Ukrajinske oružane snage saopštile su sinoć da su pogodile pomorsku i lučku infrastrukturu u brodogradilištu u Kerču.

Zelenski priznao da rat između Izraela i Hamasa utiče na rat u Ukrajini

Rat između Izraela i Hamasa odvodi fokus od sukoba u Ukrajini, priznao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.