Netanjahu suspendovao ministra koji je rekao da je opcija nuklearni napad na Gazu :: Semberija INFO ::

 

Netanjahu suspendovao ministra koji je rekao da je opcija nuklearni napad na Gazu


Фото - АА

IZVOR: Agencija Andolija (E.D.) / BHRT

Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, suspendovao je ministra za naslijeđe Amihaija Elijahua sa sastanaka vlade na neodređeno vrijeme.

Elijahu je jutros u intervju za lokalni izraelski radio ”Kol Berama” rekao da je ”nuklearni napad na Pojas Gaze jedna od opcija Izraela”, te naglasio da se protivi bilo kakvoj humanitarnoj pomoći za stanovnike opkoljenog palestinskog grada kojeg danima nemilosrdno i neselektivno bombarduje vojska Izraela i pokušava ga okupirati. Naglasio je ”ne bismo nacistima predali humanitarnu pomoć”, ali i ”Palestinci nemaju pravo na postojanje”, te da ”svako ko maše palestinskom ili hamasovom zastavom ne bi trebao nastaviti živjeti”.

"Riječi Amihaija Elijahua i stvarnost nisu isto i ne odražavaju realnost i politiku Vlade Izraela. Izrael i vojska Izraela djeluju u skladu s najvišim standardima međunarodnog prava kako bi spriječili štetu ljudima koji nisu uključeni u sukob. Tako ćemo nastaviti sve do pobjede", rekao je Netanjahu u obrazloženju odluke o suspenziji Elijahua.