U funkciji Portal otvorenih podataka BiH :: Semberija INFO ::

 

U funkciji Portal otvorenih podataka BiH



Izvor: BHRT

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine /IDDEEA/ ima novi portal otvorenih podataka koji će korisnicima pružiti pristup velikom broju relevantnih informacija.

Iz Agencije su saopštili da će korisnici moći pretraživati bazu podataka koja obuhvata širok spektar usluga.

"To uključuje informacije i podatke koji se vode u evidencijama o jedinstvenom matičnom broju, prebivalištu i boravištu državljana BiH, ličnim kartama, putnim ispravama, registrovanim motornim vozilima i dokumentima za registraciju, vozačkim dozvolama, registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji, izrađenim karticama za digitalne tahografe i brodarske i pomorske iskaznice", navodi se u saopštenju.

Portal otvorenih podataka je dizajniran tako da olakša pristup i upotrebu različitih vrsta podataka. Promoviše, dodaju, transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim resursima, a građani će imati mogućnost da prate i analiziraju različite aspekte društva i javnih politika.

Portal će omogućiti nevladinim organizacijama, istraživačima i novinarima da pristupe relevantnim informacijama koje će im pomoći u njihovom radu.

Otvoreni podaci su ključni za razvoj inovacija, istraživanja i efikasnog upravljanja, a cilj je da IDDEEA pruži značajan doprinos u unapređenju transparentnosti i demokratizaciji informacija u BiH.

"Ovi podaci će biti dostupni u različitim formatima, što će omogućiti njihovu dalju analizu i upotrebu u istraživanjima, projektima ili donošenju informisanih odluka“, naglašavaju u IDDEEA.

Svi podaci na portalu otvorenih podataka su pažljivo provjereni i ažurirani kako bi korisnicima pružili najnovije informacije, dok će Agencija nastaviti da sarađuje sa relevantnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala kvalitet i obuhvat podataka na portalu.

Portal provodi i odredbe Direktive /EU/ 2019/2024 Evropskog parlamenta i Savjeta od 20. juna 2019. godine o otvorenim podacima i upotrebi dokumenata javnog sektora.