Oglasila se Rusija nakon američkog veta u SB UN: "Maske su pale" :: Semberija INFO ::

 

Oglasila se Rusija nakon američkog veta u SB UN: "Maske su pale"


Foto: Tanjug/AP
Prvi zamjenik stalnog ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski izjavio je da blokada brazilskog nacrta rezolucije o palestinsko-izraelskom sukobu u Savjetu bezbjednosti predstavlja veliki promašaj američke spoljne politike.

"Maske su pale. Bez obzira koliko Amerikanci pokušavaju da se predstave kao čuvari mira, u tome nisu uspjeli. Ovo je veliki promašaj u inostranoj politici Vašingtona", istakao je Poljanski.

Savjet bezbjednosti UN nešto ranije nije prihvatio amandmane koje je Rusija predložila za brazilski nacrt rezolucije o situaciji u Izraelu i Pojasu Gaze i odbili su, između ostalog, da u tekst uključe osudu napada na bolnicu Al Ahli, prenosi Srna.

Rusija je tražila da se u tekst rezolucije doda da Savjet bezbjednosti nedvosmisleno osuđuje nasumične napade na civile i civilnu infrastrukturu u Pojasu Gaze, posebno "monstruozni napad na bolnicu Al Ahli".

Amandmanom Rusije je predloženo i da se osudi uvođenje blokade Pojasa Gaze.

Brazil je pripremio nacrt rezolucije kojom se osuđuje "teroristički napad Hamasa" 7. oktobra.

U dokumentu se poziva na ukidanje izraelskog naloga da se mještani Gaze i predstavnici UN prebace u sjeverni dio Pojasa Gaze. U nacrtu se, takođe, traži hitno oslobađanje talaca, bez ikakvih preduslova.

Amerika je stavila veto na brazilski prijedlog rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom bi se pozvalo na humanitarno primirje u sukobu Izraela i Hamasa čime bi bila omogućena isporuka humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Prijedlog Brazila podržalo je 12 članica Savjeta bezbjednosti, dok su Rusija i Velika Britanija bile uzdržane.

(Nezavisne)