Vučić iz Pekinga: Cena rata je previsoka :: Semberija INFO ::

 

Vučić iz Pekinga: Cena rata je previsoka


Izvor: Politika

Treći međunarodni strateški forum "Pojas i put" otvoren je danas u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. Na forumu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju naše zemlje.

Predsednik Vučić se obratio novinarima u Pekingu:

- Danas sam imao mnogo bilateralnih sastanaka, sa liderima azijskih zemalja, predsednikom Indonezije, sa Orbanom. Verujem da će svaki od razgovora značiti unapređenje naših odnosa. Ponovo sam razgovarao sa predsednikom Kenije, verujem da će poštovati teritorijalni integritet Srbije - kazao je predsednik.

- Verujem da ćemo imati priliku da ponovo ugostimo predsednika Sija - dodao je Vučić.

- Verujem da smo uspeli da predstavimo Srbiju na mapi sveta kao slobodarsku zemlju. Stekli smo ovde nebeznačajnu popularnost.

Predsednik je govorio i o saradnji sa zemljama afričkog kontinenta.

- Napravio bih sa dvoje ministara turneju po afričkom kontinentu, istakao je predsednik Vučić, a potom dodao da moramo da osnažimo našu namensku industriju.

- Upravo je glad za tim. Ali mi nemamo kapaciteta da sve to proizvedemo. I dalje imamo dobre proizvode. Mi ćemo imati vrlo ofanzivan nastup - kaže Vučić.

- Azija i Afrika su naša budućnost, uz razume se dalji nastavak evropskog puta. Naša sadašnjost je da pokušamo da sačuvamo mir u svetu opšte histerije. Svi hrle, podižu uloge do krajnjeg nivoa, odakle više nema povratka. Ako hoćete da ratujete, svi morate da znate da je cena za to previsoka. Još jedno žarište, u Gazi, nas vode u šire, regionalne, svetske sukobe. Nadam se da svet to može da izbegne. Guramo da nam zemlja ekonomski brže raste i gledamo da pronalazimo izvore rasta svuda u svetu - kazao je Vučić.

Vučić o izborima u Srbiji
 
-  O tome ću govoriti 21. u 12 sati  u Šapcu, gde će govoriti Miloš Vučević i ja kao član. Tri stvari su važne. Pod jedan, Srbija protiv nasilja nikada nije bila narodni pokret, već  je bila organizacija Đilasa, Aleksića i tasta. Pod dva, mnogi u svetu ne vole da vide jednu zemlju nezavisnu, Srbiju snažniju, koja jača, već bi voleli da je vide kako se utopi u sivilo i propada kako je propadala od 2000. do 2012. Treća stvar, svaki glas za bilo koga od njih ide u Đilasovu kasu. Predstojeći izbori će biti izbori između prošlosti, stranaka bivšeg režima koji žele da je vrate u prošlost, i budućnosti, onih koji su odgovornim pristupom pokazali kako Srbija može bolje da izgleda, kako možemo da gradimo puteve, škole, bolnice i sve drugo što je neophodno... Na narodu je da izabere i moje kao predsedniku je da čestitam pobedniku. Vidim da su oni u svoju pobedu sigurni. Mi ćemo pokušati da se borimo i pobedimo.