Kako su se ronioci iz šest zemalja ujedinili oko jednog cilja – čiste rijeke, jezera i more u BiH i regiji :: Semberija INFO ::

 

Kako su se ronioci iz šest zemalja ujedinili oko jednog cilja – čiste rijeke, jezera i more u BiH i regiji



Na Mostarskom jezeru prikupili tonu i po otpada


Ronjenje je zabavan sport, ali samo ako imate lijepe i čiste rijeke, jezera ili mora u kojima ćete roniti. Iskusni ronioci u svojim ronilačkim pohodima su vidjeli mnogo toga – od prelijepih vodenih dubina do ogromne količine otpada koji uništava floru i faunu. Stoga su neki od njih odlučili da se pozabave ovim problemom. 

Kako bi stali ukraj velikoj količini otpada i makar dijelom doprinijeli tome da ga bude što manje u rijekama, jezerima i moru u Bosni i Hercegovini i šire, ronioci Ronilačkog kluba Mostar, zajedno sa kolegama iz okolnih zemalja, već godinama sarađuju na humanoj misiji čišćenja ovih prirodnih ljepota.

 

Stoga su se nedavno okupili na akciji čišćenja otpada iz Mostarskog jezera, gdje je oko 130 ronilaca iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine čistilo korito rijeke Neretve na dijelu toka na kojem se prostire akumulaciono jezero. Akciji su se pridružili i članovi Udruge Lađari i Planinarskog društva Prenj iz Mostara, koji su bili podrška na kopnu. 

Mostarsko jezero predstavlja najmlađu akumulaciju na Neretvi, a njegova dužina od oko 10 kilometara daje mogućnost velikom broju posjetilaca da uživaju u ovom biseru prirode tokom cijele godine. Posebno je atraktivno tokom ljetnih mjeseci, kada je i broj posjetilaca veći. Nažalost, upravo zbog veće posjećenosti, u tom periodu više otpada  završi kako u jezeru tako i na samoj obali. 

„Želja nam je bila da u Mostaru nađemo jednu lokaciju koja bi nam bila pogodna i koja je ekološki problematična, a trebalo bi je čistiti i održavati, pa smo odlučili da to bude Mostarsko jezero u kojem mi treniramo i održavamo veliki broj edukacija. Velika je privilegija da ne moramo svaki put naše nove ronioce voditi da treniraju u moru, da imamo Mostarsko jezero koje sada već prilično dobro poznajemo. Ono što smo primijetili tokom svojih ronilačkih aktivnosti jeste da se u njemu nalazi velika količina otpada i zbog toga smo prije nekoliko godina odlučili da jednom godišnje organizujemo eko akciju sa svim kolegama iz regiona na ovom jezeru“, kazao je Branislav Stojkić, u ime Ronilačkog kluba Mostar. 



Akcija čišćenja Mostarskog jezera sada je već postala tradicionalna, a sve to je moguće zahvaljujući sponzorima, kompanijama koje su prepoznale važnost očuvanja prirode. 

„Na naše veliko zadovoljstvo primjećujemo da je sve manje otpada na lokacijama duž cijelog jezera, međutim još uvijek ga ima i zbog toga je potrebno da organizujemo ovakve akcije i ubuduće, te da nastavimo detektirati nove ekološki problematične lokacije. Uspjeli smo da pokažemo građanima Mostara, ali i ostalim posjetiocima, da jezero nije skladište ni smetljište. Razumijemo da je nekad lakše ostaviti neki otpad u moru, jezeru ili rijeci, jer imate osjećaj da se to ne vidi, ali mi ronioci itekako vidimo neodgovornost pojedinaca koji bacaju gume, željezo, bojlere i ostali otpad“, istakao je Stojkić. 

Tokom ove akcije prikupljeno je oko tonu i po otpada, a Stojkić dodaje kako je razlog tome  što je među otpadom bilo i teškog željeza, zatim bojler težak oko 200 kilograma, automobilskih guma, školjki od automobila, veš mašina, ali i plastike i konzervi. 

Ovakve akcije jedan su od načina na koji se priroda može očistiti, kojima se može probuditi svijest građana i građanki o važnosti očuvanja čistoće rijeka i jezera, ali u Ronilačkom klubu Mostar svjesni su da je potrebno i mnogo više uraditi po ovom pitanju. Stoga, kroz različite aktivnosti, edukuju djecu još u osnovnoj školi o tome na koji način se trebaju odnositi prema prirodi. Također, rade i na projektu izložbe fotografija koje su snimili u Neretvi, čiji je cilj da pokažu na šta su sve tokom svojih ronilačkih aktivnosti naišli u rijeci Neretvi. 

„Želimo pokazati šta mi to sve vidimo i na šta naiđemo, te da kažemo svima kako trebaju više povesti računa. Naša privilegija je da možemo zaroniti i vidjeti ono što drugi ne mogu sa kopna, a želimo pokazati ljudima kakva je to Neretva ispod. Također, radimo i na prvoj amaterskoj pozorišnoj lutkarskoj predstavi, koju ćemo prikazati u novembru, a kojom ćemo djeci osnovnih razreda pokazati na koji način građani zagađuju jezero, kako ga mi čistimo i kako to u konačnici utiče na floru i faunu“, istakao je Stojkić. 

Ronilački klub Mostar, zajedno sa svojim članovima, učestvuje u akcijama čišćenja mora, jezera i rijeka širom regije, godišnje obiđu i do 40 različitih lokacija, a sve s ciljem da ukažu na važnost očuvanja prirode i da utiču na savjest neodgovornih pojedinaca za koje se nadaju da će ih vremenom biti sve manje. A do tada, uz neke druge akcije, već su zakazali druženje i čišćenje dijela Mostarskog jezera i za narednu godinu.