Bajden stiže u Izrael sa teškim pitanjima za Netanijahua :: Semberija INFO ::

 

Bajden stiže u Izrael sa teškim pitanjima za Netanijahua


Izvor: Glas Srpske / Agencije

TEL AVIV - Dvanesti je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Palestinski predsjednik Mahmud Abas proglasio je danas trodnevnu žalost zbog napada na bolnicu u Pojasu Gaze, prilikom kojeg je, prema tvrdnjama Palestinaca, ubijeno najmanje 500 ljudi. Američki predsjednik Džozef Bajden dolazi danas u Izrael u znak podrške ovoj zemlji u njenom ratu protiv militanata Hamasa, ali i da pokrene “teška pitanja”.

Američki predsjednik Džozef Bajden dolazi danas u Izrael u znak podrške ovoj zemlji u njenom ratu protiv militanata Hamasa, ali i da pokrene “teška pitanja” u trenutku kada je, prema tvrdnjama Palestinaca, najmanje 500 osoba stradalo u napadu izraelskih snaga na bolnicu u Gazi što je dovelo do otkazivanja njegovog planiranog samita sa arapskim liderima.

Sa druge strane, izraelska vojska (IDF) saopštila je da je za eksploziju odgovorno neuspješno lansirana raketa palestinske militantne grupe Islamski džihad, prenosi Rojters.

Jordan je zbog togao otkazao samit o situaciji u Pojasu Gaze, koji je trebalo da bude održan danas u jordanskoj prestonici Amanu uz učešće lidera Jordana, Egipta, Sjedinjenih Država i Palestine, a Bijela kuća je saopštila da Bajden neće putovati u tu zemlju. Palestinski predsjednik Mahmud Abas je takođe otkazao sastanak sa Bajdenom nakon eksplozije u bolnici.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi saopštio je da će Bajden tokom današnje posjete postavljati „teška pitanja” izraelskim liderima, ali nije iznio više detalja.

Bajden će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i izraelskim ratnim kabinetom u želji da dobije uvid u planove i ciljeve Izraela, rekao je Kirbi.

Američki predsednik je ranije saopštio da Sjedinjene Države ne žele da sukob preraste u širi rat i da želi da humanitarna pomoć dospe u Gazu uprkos izraelskoj „opsadi” koja je blokirala snabdevanje hranom, gorivom i vodom za tu oblast. Kirbi je rekao da Bajden planira da razgovara sa Abasom i sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem na povratku u Vašington.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je u sukobu Hamasa i Izraela ubijen 31 Amerikanac.

Hezbolah: Neka bude "Dan bijesa" protiv Izraela

Libanski militantni pokret Hezbolah pozvao je na "Dan bijesa" kako bi se osudio napad na bolnicu u Pojasu Gaze, poručivši da je za eksploziju odgovoran Izrael i da je riječ o "masakru".

Visoki komesar UN za ljudska prava osudio masakr u bolnici u Gazi

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Tirk, osudio je izraelski bombaški napad na Arapsku nacionalnu bolnicu (Al-Baptist) u Gazi u utorak uveče, kada je poginulo najmanje 500 i ranjeno nekoliko stotina palestinskih civila.

-Stotine ljudi ubijeno na stravičan način u napadu na bolnicu Ahli Arab, uključujući pacijente, zdravstvene radnike i porodice koje su se sklonile u bolnicu i njeno okruženje. Ovo je potpuno neprihvatljivo - rekao je Tirk, prenosi agencija WAFA.

Tirk je podsjetio da je šest palestinskih državljana stradalo u utorak popodne u „bombardovanju škole UNRWA u izbjegličkom kampu Magazi, koji je služio kao sklonište za oko 4.000 raseljenih lica“.

On je naglasio da su bolnice svetinja i moraju biti zaštićene po svaku cijenu.

-Još ne znamo pune razmjere ovog masakra, ali ono što je jasno je da se nasilje i ubijanje moraju odmah zaustaviti - poručio je visoki komesar UN.

On je pozvao sve uticajne zemlje da „učine sve što je u njihovoj moći da stanu na kraj ovoj užasnoj situaciji“, naglašavajući neophodnost "zaštite civila, omogućavanja da humanitarna pomoć hitno stigne do onih kojima je potrebna i pozivanje odgovornih za masakr na odgovornost".

Medvedev: SAD snose odgovornost za zločinački napad na bolnicu u Gazi

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev, izjavio je da je napad na bolnicu u Pojasu Gaze ratni zločin, za koji Sjedinjene Američke Države snose konačnu odgovornost.

-Monstruozni napad na bolnicu u Pojasu Gaze je svakako ratni zločin. I konačnu odgovornost za njega snose oni koji cinično zarađuju od ratova u različitim zemljama i na različitim kontinentima. Koji nepromišljeno dijele kolosalan novac za oružje, puneći njihov vojno-industrijski kompleks u svojoj globalnoj misiji zaštite demokratskih vrijednosti. Sjedinjene Američke Države - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

SAD pozvale Izrael da poštuje „zakone rata“

Sjedinjene Američke Države pozivaju Izrael da se pridržava "zakona rata" kada sprovodi operacije protiv palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, izjavila je zamjenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

-Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je u stalnoj komunikaciji sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galanom, ponovo naglašavajući da se u ovom sukobu mora poštovati ratno pravo - rekla je Sing novinarima u utorak, komentarišući napad na bolnicu u Pojasu Gaze, saopštio je Stejt department.

Sing je navela da je upoznata sa izvještajima o napadu, ali da još nema potrebne informacije da bi ih komentarisala.

IDF na protivtenkovske rakete iz Libana odgovorila granatiranjem

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je još jedna protivtenkovska vođena raketa ispaljena iz Libana prema njenim položajima u blizini Štule, u sjevernom Izraelu, blizu granice.

To je najmanje sedmi projektil ispaljen u posljednja 24 sata na gradove i položaje izraelske vojske na sjevernoj granici od strane libanske terorističke grupe Hezbolah, prenosi "Tajms of Israel". Vojska za sada nije saopštila ima li žrtava. IDF navodi da je odgovorila granatiranjem položaja na jugu Libana, odakle su rakete ispaljene.

Borel: Neophodno identifikovati odgovorne za napad na bolnicu u Gazi

Šef diplomatije EU Jozep Borel rekao je sinoć da je neophodno identifikovati i kazniti odgovorne za napad na bolnicu u Pojasu Gaze.

-Vijesti koje dolaze iz bolnice u Gazi dodaju užas tragediji koja se već nekoliko dana odvija pred našim očima. Opet, najvišu ceijnu plaćaju nevini civili. Odgovornost za ovaj zločin mora biti jasno utvrđena, a počinioci moraju odgovarati - napisao je Borel na platformi Iks (Tviter).

Ranije je predstavnik Ministarstva zdravlja Gaze rekao da je napad na baptističku bolnicu Al-Ahli u Pojasu Gaze izveo Izrael, pri čemu je ubijeno više od 500 ljudi.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas proglasio je trodnevnu žalost za žrtvama.

Prema palestinskom ministarstvu zdravlja, većina poginulih su žene i djeca.

Izraelski TV kanal i24 javio je da je početna istraga izraelske vojske pokazala da je eksploziju u bolnici u Pojasu Gaze izazvalo neuspjelo lansiranje rakete Hamasa.

Izraelska vojska je kasnije za tragediju okrivila grupu Islamski džihad.