Aktivisti traže zabranu uvoza američkih kamioneta u EU :: Semberija INFO ::

 

Aktivisti traže zabranu uvoza američkih kamioneta u EU


U jednom sveobuhvatnom pismu, evropski aktivisti su pozvali Evropsku komisiju da zabrani uvoz velikih američkih automobila, posebno SUV-eva. Pismo je pokrenula Evropska biciklistička federacija i podržale su ga organizacije kao što su grupa za bezbednost na putevima ETSC i lobi za zeleni transport Transport & Environment. Aktivisti su uputili dopis evropskom komesaru za unutrašnje tržište Tijeriju Bretonu, i njegovim kolegama iz oblasti transporta, klimatske akcije, životne sredine i pravde.

Ovaj zahtev dolazi nakon što je broj uvezenih američkih kamioneta u Evropu dramatično porastao zbog "rupe" u EU regulativi, poznate kao Individualno odobrenje vozila (IVA). Ova dozvola omogućava uvoz terenskih vozila koja nisu u skladu sa evropskim standardima za emisije i bezbednost.

Prema istraživanju, oko 60% uvezenih vozila su SUV modeli sa dužinom od oko šest metara, visinom od oko dva metra i težinom većom od 2,5 tona. Ovi kamioneti su označeni kao posebno opasni za ostale učesnike u saobraćaju, posebno bicikliste i pešake. Naime, izvještaji bilježe da pješak ili biciklista koje udari kamionet imaju 90% veće šanse da budu ozbiljno povređeni, a vjerovatnoća smrtnog ishoda je 200% veća u poređenju sa "normalnim" automobilima.

Belgijski institut za bezbednost na putevima VIAS je ranije ove godine objavio da vozači ovih kamioneta rijetko doživljavaju povrede u saobraćajnim nesrećama, ali osobe koje oni udare su izložene značajno većem riziku. Uprkos ovim alarmantnim podacima, američki izvještaji podupiru ovu tvrdnju, sa Nacionalnom upravom za bezbjednost saobraćaja na autoputevima koja bilježi 42.795 smrtnih slučajeva na putevima u 2022. godini, u poređenju sa 19.917 u EU tokom 2021. godine.

Aktivisti su sada izričiti u svojim zahtjevima da EU promijeni regulatornu praksu, zatvarajući "rupu" u Individualnom odobrenju vozila, koja je prvobitno bila namijenjena za prilagođena i specijalizovana vozila, kao što su vozila hitne pomoći ili automobili za osobe sa invaliditetom. Oni zahtjevaju od regulatora da uspostave jedinstven standard bezbjednosti i zaštite životne sredine za cijelo tržište EU, prenosi Telegraf.

(Telegraf)