Dodik: Kina sve više postaje najvažniji finansijski i investicioni partner Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Kina sve više postaje najvažniji finansijski i investicioni partner Srpskoj


Kina sve više postaje najvažniji finansijski i investicioni partner Republici Srpskoj - rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uoči svečanog prijema koji je u Sarajevu upriličio kineski ambasador u BiH Đi Ping povodom 74 godine od osnivanja Narodne Republike Kine.

Istakao je da Republika Srpska uvažava kinesku državu, narod, i sva dostignuća koja ostvaruju, uz ogromno odricanje mnogih ljudi kineskih naroda koji su našli u sebi sinergiju da naprave jednu moćnu državu i naciju - treba poštovati.

- Potpuni antipod Zapadu gdje svaka vrsta razgovora, pomoći, podrške, ide sa političkim uslovljavanjem. To sa kineske strane ne možete da vidite. Zato treba poštovati njene napore u globalnim odnosima da uspostavi jedan novi multipolarni svijet koji je usmjeren na saradnju između država i naroda bez ugrožavanja njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Jedan predan odnos u podršci raznim projektima - rekao je Dodik.

Svečanom prijemu u hotelu "Hils", osim Dodika, prisustvuju delegat Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i brojne druge zvanice.

Kinezi obilježavaju 1. oktobar kao najznačajniji nacionalni praznik jer je tog datuma, nakon pobjede nad Kineskom nacionalističkom partijom u građanskom ratu, vlast preuzela Komunistička partija, a njen lider Mao Cedung proglasio Narodnu Republiku Kinu.

Ovaj dan je zvanično proglašen Nacionalnim danom Kine 2. decembra 1949. godine od Narodne političke konsultativne konferencije Kine, koja je u to vrijeme vršila funkciju ustavotvorne skupštine. 

(RTRS)