Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH :: Semberija INFO ::

 

Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH


BANjALUKA, BEOGRAD - U Hrvatskoj i Srbiji izdata su upozorenja da stiže nevrijeme, a za dio BiH je upaljen narandžasti i žuti meteoalarm.

Za regiju Banjaluka se očekuje 30 do 60 mm kiše za 24 časa, te građane pozivaju da preduzmu mjere opreza.

-Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Moguć je poremećaj u snabdijevanju električnom energijom. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode - navodi se u upozorenju.

U regiji Foča moguće je lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom, a u Prijedoru je moguće plavljenje imovine i saobraćajnih mreža. Kako se navodi možda će biti potrebna i manja evakuacija.

Mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine postoji i u regiji Trebinje, te regiji Višegrad.

Upozorenje je izdato za regiju Bihać gdje se očekuju padavine između 30 i 60, lokalno do 70 l/m2.

Federalni hidrometeorološki zavod upozorio je građane da preduzmu mjere opreza i prate aktuelnu prognozu vremena, da budu spremni da obustave aktivnosti na otvorenom, jer je moguće plavljenje imovine i saobraćajnih mreže. Moguć je poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama, a može biti potrebna manja evakuacija. 

Moguće su poplave i u regiji Mostar, te regiji Sarajevo i Tuzla.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi najavio je obilne padavine u Srbiji, naročito u drugom dijelu dana. Na snazi je i crveni meteoalarm.

Kako se navodi, u Srbiji će danas biti umjereno do potpuno oblačno i osjetno hladnije vrijeme, s kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada.

Očekuju se obilne padavine, naročito u drugom dijelu dana, od 40 do 80 milimetara, ponegdje i oko 100 milimetara za 24 sata, što predstavlja mjesečnu količinu padavina.

Uključen je meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, a za Velebitski kanal na snazi je crveno upozorenje zbog olujne bure.

Danas je u Hrvatskoj očekuje umjereno i pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, češćom u prvom dijelu dana. Na Jadranu još ponegdje može biti pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih.

Biće vjetrovito, na kopnu uz umjeren i mjestimično jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu uz umjerenu i jaku buru s olujnim udarima.

Snažnja grmljavinska oluja juče je pogodila Hrvatsku, a najkritičnije je bilo u Splitu gdje su automobili plutali po ulicama, a grom je presjekao stub za rasvjetu napola, prenosi Telegraf.


Glas Srpske