Patrijarh Porfirije: Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja, mirenja sa Bogom i mirenja međusobno :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja, mirenja sa Bogom i mirenja međusobno


Svaka svetinja, svako mjesto gdje se čovjek obraća Bogu je svjedočenje da nismo samo tijelo, da nismo biolioška bića, nego smo duhovna bića - naveo je patrijarh srpski Porfirije u obraćanju vjernicima nakom liturgije u Sabornom hramu u Mostaru.

Naveo je da je radostan jer je sa vjernicima zajedno u Mostaru, i to u hramu u kojoj je jedan srpski partijarh služio liturgiju prvu nakon 90 godina.

- Najveći pad svih nas koji su živjeli u Mostaru je kada su rušene svetinje, mjesta na kome smo pozvani da se molimo Bogu. Nema većeg blagoslova nego kada se zidaju svetinje i kada se obnavnjaju svetinje. Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja, mirenja sa Bogom i mirenja međusobno - rekao je patrijarh srpski.

Nakon liturgije biće održan donatorski ručak, radi prikupljanja sredstava za nastavak obnove hrama Svete Trojice, koji je potpuno uništen 1992. godine.

Patrijarh Porfirije, koji je u Mostar došao povodom 150 godina od osvećenja Sabornog hrama, juče je posjetio i manastir Žitomislić i Prebilovce.

Poručio je da je veliki blagoslov da se dođe u Hercegovinu, zemlju Svetog Save i da se tu moli Bogu sa braćom Srbima za mir u porodicama, u narodu i među svim ljudima.


RTRS