Fond solidarnosti nasljednik Fonda solidarnosti za obnovu i Kompenzacionog fonda :: Semberija INFO ::

 

Fond solidarnosti nasljednik Fonda solidarnosti za obnovu i Kompenzacionog fonda


Prijedlog zakona o fondu solidarnosti Republike Srpske predviđa da ovaj fond preuzme sva prava i obaveze Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske i Kompenzacionog fonda Republike Srpske, a tim aktom treba da se uredi pružanje pomoći u Srpskoj.

Cilj je da se omogući pružanje pomoći na načelima solidarnosti usljed elementarnih nepogoda, prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških katastrofa, zarazne bolesti ljudi i životinja, ozbiljnih poremećaja na tržištu i svih drugih nepredviđenih događaja.

Iz obrazloženja ovog prijedloga zakona, koji će se naći na narednoj sjednici Narodne skupštine, Fond solidarnosti će preuzeti prava i obaveze druga dva fonda danom stupanja na snagu.

- Formalnopravno, danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da postoje Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske i Kompenzacioni fond Republike Srpske, a ukoliko postoje određene neizvršene obaveze iz prethodnog perioda, njih će sa danom stupanja na snagu ovog zakona preuzeti fond solidarnosti - navedeno je u tekstu obrazloženja prijedloga zakona.

U tekstu predloženog zakona navedeno je da se njime uređuju pružanje pomoći u Republici Srpskoj, osnivanje, djelatnost i organizacija fonda solidarnosti Srpske, način prikupljanja, upravljanja i raspolaganja sredstvima za pružanje pomoći, postupak dodjele sredstava, izvještavanje i nadzor nad prikupljanjem, dodjelom, odnosno raspoređivanjem sredstava za pružanje pomoći.

Prijedlog zakona o fondu solidarnosti Republike Srpske trebao bi da se po hitnom postupku nađe pred poslanicima Narodne skupštine u utorak, 26. septembra.


RTRS