Smjene na čelu ministarstava odbrane Ukrajine i Britanije, mijenja li to međusobne odnose :: Semberija INFO ::

 

Smjene na čelu ministarstava odbrane Ukrajine i Britanije, mijenja li to međusobne odnose



Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je smjenu na čelu Ministarstva odbrane - Oleksija Reznikova zamijeniće Rustem Umerov pošto njegovo imenovanje potvrdi skupština.

Prošle nedjelje, novog šefa je dobilo i britansko Ministarstvo odbrane. Odlazak Bena Volisa pokreće i brojna pitanja o budućnosti britansko-ukrajinske odbrambene saradnje.

Ben Volis je vojnik od karijere sa diplomom prestižne Sandhurst akademije. Karijera, koja ga je vodila preko Njemačke, Kipra i Belizea, kulminirala je u Sjevernoj Irskoj, gdje je stekao čin kapetana zbog zarobljavanja cjelokupne borbene jedinice Irske republikanske armije, što je spriječilo planirani bombaški napad.

Volis je potom zamijenio uniformu Škotske garde, civilnim odijelom poslanika škotskog parlamenta.

Ministarstvo odbrane vodio je kroz Bregzit, pandemiju, povlačenje iz Avganistana, ali ga je rat u Ukrajini lansirao u prvi plan britanske politike.

Reagujući na početak rata u Ukrajini, Volis je prošle godine konstatovao da Britanija "ne treba da oklijeva u preduzimanju postupaka koji će spriječiti predsjednika Putina da podriva NATO, ali i Evropu i, što je najvažnije, naše vrijednosti".

Volisova doktrina bila je opremiti britansku vojsku da dejstvuje bez podrške Sjedinjenih Država.

Najpopularniji konzervativni političar Britanije u ostavci je izrekao i posljednji savjet britanskom premijeru.

"Znam da ćete se složiti sa mnom da ne smijemo da se vratimo u dane kada je potrošnja na odbranu bila vladino diskreciono pravo, te se štednja ostvarivala pražnjenjem te kase. Iskreno vjerujem da će u narednoj deceniji svijet postati manje bezbjedan i manje stabilan. Dijelimo uvjerenje da je sada vrijeme da se investira u odbranu", ističe Volis u tekstu ostavke na mjesto britanskog ministra odbrane, navodi RTS.

Pisani odgovor Rišija Sunaka na Volisovu ostavku krije i rečenicu koja nagovještava da bi bivšeg britanskog ministra odbrane mogli uskoro da vidimo u nekoj internacionalnoj ulozi uprkos bezuspješnoj kandidaturi za generalnog sekretara NATO-a.

U međuvremenu na Volisovo mjesto stupa Grant Šaps, koji je za posljednjih godinu dana bio na čelu čak pet različitih resora britanske vlade.

Preuzimajući dužnost, Šaps nije imao odgovore na pitanja da li želi više novca za odbranu, da li je na visini zadatka svog prethodnika, kao ni šta će biti njegov prvi potez na novom poslu.

Odbrana je sada u rukama neiskusnog civila, stručnjaka za marketing sa kontroverznom poslovnom istorijom, koji konzervativcima poslovično služi kao oruđe u televizijskim duelima sa opozicijom.

Neki analitičari taj Sunakov potez tumače kao dio predizbornog šaha, jer je Šaps vodio dva unutarstranačka puča - protiv Tereze Mej i kasnije Liz Tras, te je dobro njegov šarm držati pod strogom kontrolom.

Njegovo imenovanje poklopilo se i sa datumom kada je britanska mornarica pratila različita ruska plovila na obodu britanskih teritorijalnih voda na Lamanšu, u Sjevernom moru, ali i na Atlantiku.

Šaps je posjetom Ukrajini simbolično najavio nastavak Volisove politike.

Novi kurs ukrajinske odbrambene politike

Prilikom posjete Finskoj ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prošle nedjelje najavio da Ukrajina za jesen priprema prvi forum industrije odbrane.

Cilj je, kaže Zelenski, da se partneri Kijeva uvjere u potencijale ove zemlje.

Beočug britansko-ukrajinske odbrambene saradnje je sporazum Kijeva sa gigantom proizvodnje oružja "BAE Systems", koji je takođe koincidirao sa smjenom na vrhu Ministarstva odbrane.

Moskva je veoma negativno reagovala na najavu otvaranja kancelarije ovog konzorcijuma u Ukrajini.

Vrijednost akcija kompanije "BAE Systems", koja zapošljava 93.000 ljudi u 40 zemalja, skočila je za tri četvrtine od početka ovog vojnog sukoba, a njen prošlogodišnji profit iznosio je dvije i po milijarde funti.


Nezavisne novine