Mađarska zabranjuje uvoz ukrajinskog žita :: Semberija INFO ::

 

Mađarska zabranjuje uvoz ukrajinskog žita


Foto - Pixabay

Prezasićenost jeftinim ukrajinskim proizvodima prošle godine bila je posljednji u nizu šokova koji su pogodili lokalne mađarske poljoprivrednike

"Da bi zaštitila mađarske poljoprivrednike, vlada će zabraniti uvoz ukrajinskog žita u Mađarsku od 16. septembra, a to će, ako bude potrebno, biti jednostrana suverena odluka", izjavio je ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

"Ukoliko Evropska unija ne uspe da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u Evropu pre isteka mere 15. septembra, Mađarska će zabraniti 24 proizvoda na koje je prvobitno uticala mera EU, a ne četiri koja su trenutno zabranjena", rekao je Nađ na festivalu Tranzit u Tihani, u zapadnoj Mađarskoj, a prenosi agencija MTI.

Prezasićenost jeftinim ukrajinskim proizvodima prošle godine bila je posljednji u nizu šokova koji su pogodili lokalne poljoprivrednike, uključujući pandemiju, sušu, rat i njegove posljedice, istakao je ministar.

Dodao je da, iako se očekuje da će berba kukuruza biti rekordna, trgovinu i dalje muči jeftina konkurencija.

Prema njegovim riječima, poljoprivreda je jedan od sektora koji je dobio tražena sredstva EU, pružajući određenu sigurnost poljoprivrednicima u narednih sedam godina.


Nezavisne novine