Centralna manifestacija "Kočićevog zbora": Položeni vijenci :: Semberija INFO ::

 

Centralna manifestacija "Kočićevog zbora": Položeni vijenci


Фото - РТРС
Na zborištu "Kod Jablana" u Stričićima na Manjači, održava se centralna manifestacija 58. "Kočićevog zbora".

I trećeg dana "Kočićevog zbora", simbolično nazvanog "Otadžbina" ponuđeno je mnoštvo zanimljivih sadržaja. U Kočićevim rodnim Stričićima i danas je radionica izrade Zmijanjskog veza, izložbe nakita i fotografija, pripremaju se tradiocionalna jela. U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice jutros je služena sveta liturgija, a počeo je i kulturno-umjetnički program uz zborovanje i obraćanje besjednika i dobitnika Kočićeve nagrade.

Kod spomenika palim borcima služen je pomen junacima otadžbine i položeni vijenci.

U ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović vijenac je položio izaslanik, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

Vijence su položili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i potpredsjednik parlamenta Anja Ljubojević, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, kao i princ Filip Karađorđević.



Danas se borimo za slobodu srpskog naroda kao što se i Petar Kočić borio u svoje vrijeme, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na centralna manifestacija 58. "Kočićevog zbora".

- Čitav ovaj kraj već decenijama dolazi da obilježi Kočićevo ime, koje je bilo veliko. Narodni tribun, koji se borio za slobodu svog naroda, a nije razmišljao o svom statusu. Bio je i narodni poslanik i čovjek koji je obilježio epohu srpskog naroda za slobodu tada pod vlašću Austrugarske monarhije - naglasio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je  da bi Petar Kočić, da je danas živ, bio predsjednik parlamenta ili republike, ne bi priznavao OHR i potpisivao bi sve ono što potpisuje i aktuelna vlast u Srpskoj da brani svoju imovinu.

Danas je na rasporedu i drugi dio borbe bikova i dodjela nagrade "Jablan". Trodnevna manifestacija biće zatvorena večeras, koncertom grupe "One tri" na Kastelu.


RTRS