Dodik: Suverenitet pripada entitetima :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Suverenitet pripada entitetima


FOTO: RTRS
Bosna i Hercegovina je teritorija dva entiteta i nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH, rekao je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

- Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta - napisao je Dodik na Tviteru.

Po Ustavu BiH, kaže Dodik, entiteti imaju isključivu nadležnost za finansije, pravosuđe, vojsku, policiju, graničnu službu i sve druge državne nadležnosti koje Ustavom BiH nisu izričito date na nivo BiH.

- Čak i ono što je po Ustavu BiH dato u nadležnost Predsjedništva BiH kao izvršne vlasti, u slučaju preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH, konačnu odluku nakon uloženog veta donosi Narodna skupština Republike Srpske i to dvotrećinskom većinom. Ako Narodna skupština ukine tu odluku Predsjedništva BiH, ona se proglašava ništavnom kao da nikad nije ni postojala. To pokazuje primat suvereniteta entiteta nad BiH - poručio je Dodik.
Ističe da sve nadležnosti koje odražavaju državnost neke teritorije pripadaju entitetima, a sve što je preneseno na nivo BiH, bilo od strane OHR-a ili prevarama i podvalama za odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini, zapravo je neustavno i samim tim privremeno.

- Entiteti su države koje su dio svog suvereniteta prenijele na nivo BiH, dok je BiH zapravo državna zajednica ili tačnije rečeno zajednica država - Republike Srske i Federacije BiH. Tako je po Ustavu BiH, a sve ostalo je rezultat neustavnog djelovanja - poručio je Dodik.
 
(RTRS)