Bez pomoći EU sistem zbrinjavanja migranata u BiH bi kolabirao :: Semberija INFO ::

 

Bez pomoći EU sistem zbrinjavanja migranata u BiH bi kolabirao


FOTO: Nezavisne
- EU, uz partnerstvo s Međunarodnom organizacijom za migracije, od 2018. godine kontinuirano podržava funkcionisanje privremenih prihvatnih centara u BiH u kojima borave migranti.

Uprkos brojnim izazovima zbog nedovoljne saradnje između entiteta i kantona unutar BiH, nedovoljnim domaćim sredstvima, kadrovima i drugim resursima da se migranti koji su identifikovani u pokušaju prelaska granice iz BiH u Hrvatsku ili koji su u BiH podnijeli zahtjeve za azil prihvate na human način, EU im pomaže do rješavanja njihovog konačnog statusa.

Iako izazova u pogledu funkcionisanja ovih centara ima i dalje, bez pomoći EU bi cijeli sistem zbog svih ovih problema već kolabirao, zbog čega je pomoć EU neizostavna. EU migrantima koji borave u BiH obezbjeđuje hranu i vodu, sanitarije, odjeću, usluge psihološkog savjetovanja i edukaciju, a posebno je važan integrisan, pravedan, efikasan i transparentan sistem zdravstvenih usluga.

"EU ostaje predana podršci BiH u upravljanju migracionim tokovima u zemlji. Zajedničkim naporima i kontinuiranom podrškom, EU nastoji osigurati dobrobit i zaštitu migranata, istovremeno podržavajući vodeću ulogu države u odgovoru na migracijske tokove i održiva rješenja", kažu oni.

Iz EU uvijek ističu da konačan cilj mora biti autonomno djelovanje države da na pravičan i transparentan način pruži svu potrebnu pomoć i sva prava migrantima koji su se zatekli na njenoj teritoriji, a da EU bude podrška kada je to potrebno.

Važna prekretnica u naporima na izgradnji kapaciteta u BiH dogodila se početkom 2022. godine, kada je nadležnost za ova pitanja u okviru privremenih prihvatnih centara u Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu zvanično predata Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

"Ovaj prenos odgovornosti na državu dio je šire inicijative koju podržava EU i uz podršku IOM-a, a koja uključuje jačanje odgovora države na migraciju kroz nabavku opreme i jačanje kapaciteta nadležnih institucija", navode oni.
Otkad je Direkcija preuzela ovaj dio obaveza, EU na razne načine jača njene napore da se s ovim problemom nosi na adekvatan način. Tako je, na primjer, EU u martu Direkciji donirala deset specijalizovanih terenskih vozila u vrijednosti od 725 hiljada maraka, koja će policijskim službenicima pomoći da povećaju mobilnost i operativnu efikasnost.

Iz Delegacije EU nedavno je saopšteno da su prošlog mjeseca Direkciji donirali opremu vrijednu 170.000 maraka. Opremu je Enesu Kariću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, uručio Karel Lizerot, šef Odsjeka za pravosuđe i unutrašnje poslove, migracije i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH, i dodao da će ova podrška biti nastavljena u narednom periodu. Kako je saopšteno, oprema uključuje specijalizovanu zaštitnu odjeću i obuću i dio je sveobuhvatne podrške radu Direkcije, što će, kako je naglašeno, značajno olakšati rad policijskih službenika na terenu.

U Delegaciji kažu da EU kroz projekt "Pojedinačne mjere za jačanje kapaciteta odgovora za upravljanje migracionim tokovima u BiH" pruža značajnu podršku Ministarstvu bezbjednosti BiH, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji i Sektoru za azil, kao i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

"Jedna od ključnih komponenata projekta je obezbjeđivanje opreme, izgradnja kapaciteta i stručna pomoć za uspostavljanje integrisanog sistema upravljanja migracijama i granicom u BiH", kažu oni.

U Direkciji nam je juče rečeno da su zahvalni EU na donaciji koju su dobili od njih.

"Donirana oprema će se koristiti u skladu sa ciljevima projekta IOM-a za obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti Direkcije. Specifikaciju donirane opreme vam ne možemo dostaviti", naglasili su oni.