Na smanjenje njemačke industrije najviše uticao pad proizvodnje auta :: Semberija INFO ::

 

Na smanjenje njemačke industrije najviše uticao pad proizvodnje auta


Automobilska industrija u Njemačkoj u junu je opala 3.5 odsto, nakon rasta proizvodnje od 5.8 odsto u prethodnom mjesecu. Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku "Destatis", ovaj sektor imao je veliki uticaj na pad cjelokupne industrije u junu ove godine.

"DW" je nedavno pisao da je od 2016. proizvodnja automobila u Njemačkoj rapidno opada, sa 5.75 miliona proizvedenih automobila, na 3.4 miliona.

Kao jedan o razloga za to, navodi se pandemija koronavirusa, ali njoj treba pridodati i cijenu energenata i sankcije Rusiji.

"Kada je u pitanju elektromobilnost, Nijemcima prijeti opasnost da potpuno zaostanu, jer je 2022. godine najprodavaniji električni automobil u zemlji bio Tesla Model I, dok je Folksvagenov ID.4 bio tek na četvrtom mjestu", pisao je "DW".

Predstavnica Tehnološkog instituta u Karlsrueu Ina Šefer navela je da problem leži i u tome što mnogi veliki njemački proizvođači vozila sklapaju poslove sa američkim IT kompanijama zato što nemaju softversku kompetenciju u određenim oblastima.

Ona je podsjetila da je automobilska industrija važna za Njemačku, jer mnogo radnih mjesta ima kod malih i srednjih dobavljača, kao i da se radi se o radnim mjestima koja mogu da nestanu ako kompanija ne bude išla u korak sa vremenom.

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj je u junu opala za 1.5 odsto u odnosu na prethodni mjesec i 1.7 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, saopštio je njemački zavod za statistiku "Destatis".

Nakon revizije podataka, proizvodnja u maju 2023. godine je bila gotovo nepromjenjena, odnosno opala je 0.1 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Unutar industrije, razvoj proizvodnje je značajno varirao između pojedinih privrednih sektora.

Pad u građevinskoj industriji od 2.8 odsto je takođe uticao na ukupnu proizvodnju.

Međutim, farmaceutska industrija je zabilježila rast u proizvodnji za 7.9 odsto.

Statistika je pokazala da je proizvodnja kapitalnih dobara smanjena za 3.9 odsto, dok je proizvodnja proizvoda za široku potrošnju povećana za 1.8 odsto, a intermedijarnih proizvoda za 0.4 odsto.

Izvan industrije, proizvodnja energije je porasla za 0.6 procenata u junu ove godine, prenosi "NovaEkonomija".

(Nezavisne)