Njemački vojnici u BiH ostaju još godinu dana :: Semberija INFO ::

 

Njemački vojnici u BiH ostaju još godinu dana


- Ovih dana navršava se godina dana od vraćanja Bundesvera u misiju EUFOR-a u BiH, a odluka Bundestaga predvidjela je da mandat traje godinu dana, odnosno do početka ovog mjeseca.

Iz Ambasade Njemačke juče nam je rečeno da je Vlada Njemačke, pod vođstvom kancelara Olafa Šolca, odmah nakon stupanja na dužnost, region zapadnog Balkana proglasila regionom od visokog bezbjednosno-političkog značaja.

Kao glavni razlog za vraćanje Bundesvera naveden je ruski napad na Ukrajinu, za koji u Ambasadi Njemačke kažu da je protiv međunarodnog prava. To je, kako ističu, dovelo do pojačane nestabilnosti na zapadnom Balkanu, pa se vlada te zemlje odlučila da se ponovo vrati u misiju EUFOR "Althea".

"Njemački bundestag je u julu 2022. godine dodijelio potrebni mandat tako da se Bundesver od 16. avgusta 2022. ponovo nalazi u misiji koju vodi EU. U osnovi, Bundesver učestvuje u međunarodnim misijama samo u okviru kolektivnih bezbjednosnih saveza zajedno s partnerskim nacijama", naglasili su oni u odgovoru.

Na naše pitanje kakva su očekivanja od misije, istakli su da se ne radi o specifičnim njemačkim očekivanjima, već da se radi o misiji u kojoj učestvuju 22 nacije, od kojih svaka doprinosi ukupnom uspjehu misije EUFOR "Althea".

"Otkad se vratio, Bundesver svojim učešćem zajedno s partnerima doprinosi bezbjednost i stabilnosti BiH.
Njemačka i Bundesver su ponosni da mogu dati svoj doprinos. To da su se bezbjednost i stabilnost u BiH od kraja rata održali je impresivan uspjeh, kojim sve nacije koje su učestvovale u misiji mogu biti ponosne. Njemačka i Bundesver su samo dio toga", naglasili su.

Pitanja smo poslali i EUFOR-u, ali nam nisu odgovorili.

U BiH je angažovano oko 50 njemačkih vojnika, koji će biti raspoređeni u Glavnom štabu u Sarajevu i u lokalnim timovima koji se nalaze u opštinama širom zemlje. U skladu s odlukom EU od prošle godine, broj vojnika u vojnoj misiji EU "Althea" povećan je sa 500 na 1.100, u okviru kojeg se ubrajaju i njemački vojnici.

Na stranici Vlade Njemačke objašnjeno je da je cilj angažovanja njemačkih trupa zaštita Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da je centralni zadatak podrška uspješnom sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Imajući u vidu unutrašnjopolitičke napetosti u BiH, njemački angažman je jasan znak posvećenosti trajnoj stabilizaciji BiH", saopšteno je iz Vlade Njemačke.

Kao konkretan povod za potrebu njemačkog angažmana, navedene su etničke napetosti, bez posebnog ukazivanja na bilo čiju krivicu.

"Etničke podjele između Bošnjaka, Hrvata na jednoj i Srba na drugoj strani su svakodnevica. Ovaj razvoj situacije dominira politikom i blokira napredak i reformske procese", naglašeno je.

Na internet stranici Ministarstva odbrane BiH takođe smo pronašli nekoliko novijih obavještenja koja pružaju osnovne informacije o misiji. Podsjetili su da je Bundesver već bio angažovan u BiH od 2004. do 2012. godine, ali da trenutna politička situacija u BiH zahtijeva novi njemački vojni angažman.

"To se dešava u pozadini protivpravnog napada Rusije na Ukrajinu i postoji opasnost da bi Rusija preko destabilizacije Balkana mogla pokušati da izvrši pritisak na EU", naglasili su oni.

Inače, misija EUFOR "Althea" za sada je jedina operacija u području zajedničke odbrambene i bezbjednosne politike u sklopu sporazuma "Berlin plus", između EU i NATO, po kojem je EU preuzela odgovornost za bezbjednost i vojne misije na evropskom kontinentu.

Ovih dana trebalo bi da bude donesena i formalna odluka o tome da komandu nad EUFOR-om od Austrije od sljedeće godine preuzme Mađarska.

(Nezavisne)