Niže cijena pšenice, ali ništa od pojeftinjenja hljeba :: Semberija INFO ::

 

Niže cijena pšenice, ali ništa od pojeftinjenja hljeba


Iako je cijena po kilogramu pšenice u odnosu na prošlu godinu niža za oko 40 feninga, to nije smanjilo cijene hljeba i pekarskih proizvoda u Srpskoj.

Naime, trenutna cijena pšenice po kilogramu je 27 feninga, dok je u istom periodu prošle godine cijena iznosila oko 66 feninga.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, za "Nezavisne" ističe da su poljoprivrednici u velikom problemu jer je ovogodišnji prinos pšenice veoma mali, odnosno, kako kaže, situacija je katastrofalna.

"Mi smo kao udruženje predlagali da cijena pšenice bude oko 45 feninga, što bi bilo realno, jer smo imali najskuplju sjetvu do sada, te smo sada u velikom minusu i ne možemo opstati na ovakav način", rekao je Bakajlić.

Kako ističe, mlinskopekarska industrija je učinila veliki grijeh prema proizvođačima, a država uopšte ne reaguje na to.

"Naše glavno pitanje je zašto je ovako skup hljeb, ako je cijena pšenice od 27 do 30 feninga?", upitao je Bakajlić, dodajući da je normalna stvar da na osnovu ovakve cijene pšenice dođe do pojeftinjenja hljeba.

"Cijena hljeba treba da bude na osnovu cijene pšenice, odnosno ako je pšenica do 30 feninga, onda je realno da hljeb bude do 80 feninga, a ne po ovoj cijeni po kojoj se sada prodaje", rekao je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, država u ovom momentu ne stoji iza proizvođača nego iza pekara.

"Potrebno je zaštititi domaću proizvodnju jer bez nje nema života. Mlinskopekarska industrija je ta koja radi i proizvodi, odnosno mlinari vuku svoje konce, a pekari svoje, a mislim da najviše u tome udjela imaju pekari. Niko ne priča o gramaži njihovih proizvoda, a mislim da je tu zatajila i inspekcija, jer oni kontrolišu proizvođača, a ne njih kao prerađivača", rekao je Bakajlić.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS i vlasnik "Krajina klasa", te lanca pekara "Manja", ističe za "Nezavisne novine" da je ove godine za niske cijene pšenice glavni razlog to što su prinosi bili veoma loši.

"Te cijene nisu objektivne, trenutno je na svjetskom tržištu tona pšenice oko 250 evra, te trenutno nema nikakvog osnova za smanjenje cijena pekarskih proizvoda i hljeba", rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, prošle, kao i ove godine, u pekarstvu je prisutan porast plata, te, kako kaže, poljoprivrednici treba da se pozabave svojom proizvodnjom, a ne da gledaju u tuđi novčanik.

Podsjećamo, "Nezavisne" su i ranije pisale o ovom problemu, a kako je tada rekao Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, pekari su bili prinuđeni da radnicima podignu plate, odnosno niže cijene brašna iskoristili su da zadrže radnike, umjesto da smanje cijenu hljeba.

"Evidentno je da su cijene brašna niže, ali sva ta razlika je otišla u veće plate radnika, jer imamo velike probleme da pronađemo radnike za rad u pekarama", kazao je Pelemiš.

(Nezavisne)