Moskva očekuje informacije iz Džede od BRIKS-a :: Semberija INFO ::

 

Moskva očekuje informacije iz Džede od BRIKS-a


Фото - РТРС
Rusija očekuje da zemlje BRIKS-a, koje su tokom vikenda učestvovale na sastanku o Ukrajini u Džedi u Saudijskoj Arabiji, obavijeste Moskvu o toku konsultacija, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Očekujemo da će, u skladu sa sporazumima, one (zemlje BRIKS-a) podijeliti sa nama svoje procjene i potvrditi naš stav o takozvanoj formuli mira (ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog), koju kijevski režim i Zapad pokušavaju da promoviše tokom takvih sastanaka. Nijedna od njenih deset tačaka nije usmjerena na pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rješenja za krizu", navela je Zaharova u saopštenju.

Mirovni plan koji je predložio Zelenski je "besmisleni ultimatum Rusiji, koji ima za cilj odugovlačenje neprijateljstava", istakla je ona, uz napomenu da je u ovom slučaju mirno rješenje nemoguće.

- Promovisanjem "formule" Zelenskog, režim u Kijevu i Zapad pokušavaju da umanje visoku vrijednost mirovnih prijedloga drugih zemalja i monopolizuju samo pravo da ih predlažu - navodi se u saopštenju.

Prema njenim riječima, Rusija je uvijek bila i ostaje otvorena za diplomatsko rješenje krize i spremna je da odgovori na zaista ozbiljne prijedloge.

Zaharova je naglasila da bez učešća Rusije i vodeći računa o njenim interesima, sastanci o ukrajinskoj krizi nemaju vrijednost.

- Uvjereni smo da je zaista sveobuhvatno, održivo i pravedno rješenje moguće samo ako kijevski režim zaustavi neprijateljstva i terorističke napade, a njegovi zapadni sponzori prestanu da upumpavaju oružje u Oružane snage Ukrajine - dodala je Zaharova.


Agencije / RTRS