Nikakve sankcije i prijetnje neće spriječiti zaštitu ustavne pozicije Srpske :: Semberija INFO ::

 

Nikakve sankcije i prijetnje neće spriječiti zaštitu ustavne pozicije Srpske


Dan nakon što su SAD uvele sankcije zvaničnicima Republike Srpske, stižu oštra reagovanja iz Srpske. Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručuje da će njen odnos prema sankcijama biti veoma institucionalan i da sankcije ne doprinose rješavanju problema.

Iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske rečeno je da je ovo još jedan istorijski udar na srpski narod i na Republiku Srpsku, kao najveću i najsvetiju vrijednost srpskog naroda.

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je da uvođenje sankcija SAD prema demokratski izabranim zvaničnicima Republike Srpske nije ništa drugo do označavanje novih meta koje Amerika preporučuju svima koji žele gađati i pogoditi Republiku Srpsku, ali je poručio da sankcije nisu rješenje.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da funkcioneri Srpske rade prema zakonu, Ustavu i Dejtonu, odgovorni su građanima Srpske i samo je narodu dozvoljeno da ih kažnjava i nagrađuje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac istakao je da tendenciozne američke sankcije ne mogu promijeniti izbornu volju srpskog naroda, koji čvrsto stoji uz politiku rukovodstva Republike Srpske.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić smatra da je uvođenje sankcija pogrešan mehanizam za rješavanje problema, te da rješenje može biti samo razgovor i dogovor koji će BiH voditi ka prosperitetu.

Član Glavnog odbora SNSD-a Denis Šulić poručio je da su obrazloženja američkih sankcija srpskim zvaničnicima vođena pukim političkim pobudama protiv Srpske i njenog rukovodstva, te da SAD uporno zaboravlja da je zvaničnike Republike Srpske birao ovdašnji narod, a ne oni. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da zvaničnici Republike Srpske rade svoj posao u skladu sa Ustavom Srpske, Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom i da "oni koji žele nestanak Srpske nikakvim sankcijama neće slomiti našu odlučnost da štitimo i sačuvamo Republiku".

Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da je riječ o odmazdi prema zvaničnicima Srpske, jer ne žele da sprovode politiku koja odgovara interesima Bošnjaka i za koju se zalažu bošnjački lobisti u SAD.

Poslanik SNSD-a u PD PS BiH Milorad Kojić rekao je da sankcije ne mogu da spriječe ustavno i dejtonsko djelovanje institucija Srpske i njihovog najvišeg rukovodstva. Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Snježana Novaković Bursać istakla je da je ovo još jedan politički pritisak na najistaknutiju političku strukturu predstavnika srpskog naroda i Srpske. Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je ovo još jedan dokaz da Stejt Department ne poznaje drugi način da demonstrira moć u svjetskoj politici, osim silom i sankcijama.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac smatra da američke sankcije nisu ništa novo, te da je posao zvaničnika Republike Srpske da brane njenu imovinu.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da se volja naroda ne može sankcionisati i da se rad političara ne mjeri mišljenjem stranaca, jer da su politički stvaraoci Republike Srpske za vodilju imali mišljenje zapadnih sila, danas ne bismo imali Republiku Srpsku. Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da su četiri najviša zvaničnika Republike Srpske dobila američke sankcije samo zato što brane interese srpskog naroda, ali i ustavni poredak BiH u cjelini.

Istoričar iz Beograda Aleksandar Raković ocijenio je da američke sankcije ne doprinose stabilnosti BiH i predstavljaju nasilje nad Srpskom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali su i potvrda da se Srpska ispravno brani. Socijalistička partije Srpske - SPS, saopštila je da su američke sankcije najvišim funkcionerima Republike Srpske apsolutno nepravedne i usmjerene na narušavanje dejtonskog ustavnog poretka i ravnoteže u BiH.

Podsjećamo, Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD uvela je sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću zbog, kako su naveli, neustavnih i antidejtonskih akcija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče da Sjedinjene Američke Države nisu birale zvaničnike Republike Srpske, pa ih neće ni smjenjivati, dodajući da zvaničnici nisu zabrinuti zbog toga i da ovo nije poruka nama, već njima.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je sinoć da su sankcije licemjerne i da neće uticati na njegov dalji rad u zaštiti pozicije Srpske.

(RTRS)