Putin, Šojgu i Gerasimov imaju šifre za upotrebu nuklearnog oružja - samo 100 bombi je dovoljno za kraj civilizacije :: Semberija INFO ::

 

Putin, Šojgu i Gerasimov imaju šifre za upotrebu nuklearnog oružja - samo 100 bombi je dovoljno za kraj civilizacije


U junu 2020. godine predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je potpisao dokument koji predviđa pod kojim uslovima najveća zemlja na svetu može da upotrebi nuklearno oružje.

Sadržaj tog dokumenta je dostupan široj javnosti i u najkraćem, u njemu se navodi da Rusija može da upotrebi nuklearno oružje pod četiri  uslova. Prvi je odgovor na napad nuklearnim ili nekim drugim oružjem za masovno uništenje na Rusiju i njene saveznike. Drugi su upozorenje i dokaz da su na Rusiju lansirane nuklearne rakete. Treći uslov je napad na državnu i vojnu infrastrukturu, što bi sprečilo ruski atomski odgovor. Poslednja mogućnost podrazumeva opasnost da je ugrožen opstanak države, a odbrana nije moguća klasičnim oružjem.

Predsednik Rusije uvek uz sebe ima pristup šiframa za lansiranje nuklearnog oružja. Laički rečeno, u njegovom okruženju uvek je kofer sa opremom sa kojom se generalštabu izdaje naredba za lansiranje raketa sa nuklearnim bojevim glavama. U generalštabu mogu da šifre i komandu za upotrebu nuklearnog oružja proslede komandantima jedinica, jednom ili više njih istovremeno. Postoji i rezervni sistem koji generalštabu omogućava da preskoči komandante jedinica i direktno lansira rakete.

Uz Vladimira Putina još dve osobe odlučuju o upotrebi nuklearnog oružja. To su ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik generalštaba Valerij Gerasimov. Niko od njih ponaosob ne može da izda naredbu za upotrebu atomskog oružja, već samo ako saglasnost da još najmanje jedna osoba. To je neophodno iz bezbednosnih razloga. Složićete se da nije poželjno da samo jedna osoba ima kontrolu nad oružjem koje može da uništi sav živi svet na planeti. Rusija ima više od 5.900 nuklearnih bombi, raketa i torpeda. Svo to oružje nije aktivno već je od tog broja samo 1600 (isto toliko i Amerika)  spremno za upotrebu. A samo sto bombi je dovoljno da se uništi naša civilizacija.


POLITIKA