Farmeri najavili protest upozorenja :: Semberija INFO ::

 

Farmeri najavili protest upozorenja


BANjALUKA - Problemi farmera u Srpskoj uzrokovani afričkom kugom svinja postaju sve složeniji, zbog čega su najavili da će izaći na ulice ukoliko im ne bude dozvoljeno kontrolisano klanje zdrave stoke, a na ruku im ne ide ni strah potrošača, koji su skoro duplo smanjili kupovinu ove vrste mesa.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić kaže za “Glas Srpske” da je stanje na terenu haotično. U Bijeljini je, tvrdi, situacija u potpunosti izmakla kontroli, dok u Lijevču polju vlada velika nervoza kod uzgajivača svinja.

- Nigdje u Evropi bolest nije eksplodirala kao u Semberiji. Bijeljina će, po svemu sudeći, u potpunosti ostati bez svinja, jer će sve pobiti, što je suludo. U Lijevču ima dovoljno stoke za potrebe tržišta, ali ako ovakav odnos prema svinjarstvu bude nastavljen i ako nam ne dopuste da koljemo zdrave svinje, situacija će eskalirati, a krajni rezultat biće nestašica svinjskog mesa - priča Maljčić. On navodi da farmeri planiraju da izađu na ulice da bi izrazili nezadovoljstvo trenutnom situacijom.

- Ne možemo više istrpjeti ovaj režim. Gubici su ogromni i ako resorno ministarstvo i krizni štab u naredna dva dana ne preduzmu konkretne korake, u petak ćemo najvjerovatnije organizovati mirni protest. U krugu od deset kilometara od žarišta ni zdrave svinje se ne mogu klati. Tražimo da nam bude dozvoljeno klanje uz strogi nadzor, da se rješavamo stoke i smanjimo ekonomsku štetu. Ovako te svinje na farmama čekaju zarazu. To preporučuju i veterinari - navodi Maljčić. Ističe da cijene nisu mijenjane uprkos ogromnom smanjenju stočnog fonda.

- Tovljenike prodaju po cijeni od 4,30 KM po kilogramu žive vage, dok prasići koštaju od pet do 6,5 maraka. Te cijene su bile i prije zaraze i ostaće na tom nivou do kraja avgusta zasigurno. Šta će biti na jesen i zimu, ne znamo. Ako budemo zavisili od uvoza, cijene će otići u nebo, jer su prasići u Evropi trenutno preskupi. Dodatni problem nam je što zbog needukovanosti stanovništvo sad izbjegava svinjetinu. Afrička kuga ne smeta ljudima, meso može slobodno da se konzumira čak i ako je svinja zaražena - pojasnio je Maljčić.

Da je potražnja za svinjetinom smanjena tvrdi i vlasnik lanca banjalučkih mesnica “Kod Laze” Lazo Šešić.

- Kupci se plaše da kupuju svinjetinu iako je poznato da se zaraza ne može prenijeti na ljude. Prodaja i potrošnja pali su i do 50 odsto, a sada je zabranjeno pečenje prasadi na zborovima. Cijene niko ne dira, šta ćemo dizati kad gotovo niko i ne traži robu - kaže Šešić.

I on smatra da treba dozvoliti kontrolisano klanje svinja.

- Ako je na farmi od 100 svinja zaraženo pet, ostale treba zaklati i da meso ide u preradu, a ne pobiti sve svinje - navodi Šešić, koji se nada da ni na jesen neće doći do divljanja cijena svinjetine.

Njegove nade donekle opovrgavaju stručnjaci iz Srbije, gdje takođe hara afrička kuga svinja. Poručuju da nam dolazi period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cijenom i sa brojem svinja, kojih je i u Evropi sve manje.

Šverc

Prema izvorima “Glasa” pojedini proizvođači iz Gradiške su nakon što je u Semberiji potvrđena kuga odlazili u tamošnja sela i kupovali svinje za dvije marke po kilogramu žive vage i tako su bolest dovezli u Lijevče polje. Iste te svinje koje su uginule ili eutanazirane sada će od resornog ministarstva naplatiti po cijeni od šest maraka.

- To je tačno! Šverceri svaku veče voze iz zaraženih područja za Banjaluku prasad, nigdje policije ni veterinarskih inspektora da to zaustavi. Šverc svinja uveliko cvjeta, niko ga ne sprečava - rekao je Mišo Maljčić.


Glas Srpske