BiH napredovala, bez vize u 118 država :: Semberija INFO ::

 

BiH napredovala, bez vize u 118 država


U najnovijem izvještaju o najmoćnijim pasošima za ovu godinu, koji je objavio "The Henley Passport Index", BiH je napredovala za dva mjesta u odnosu na prošli izvještaj, a naši građani mogu bez vize ući u 118 država svijeta.

Bosna i Hercegovina se prema novom izvještaju nalazi na 47. mjestu.

Ispred BiH se nalaze države kao što su Moldavija, Mikronezija, Palau, Maršalska Ostrva, Kiribati i Venecuela.

Kako se navodi u ovom izvještaju, prvi put u pet godina Japan nije na prvom mjestu, već je to Singapur, čiji građani bez vize mogu posjetiti 192 od 227 zemalja svijeta.

Na drugom mjestu su Njemačka, Italija i Španija, čiji stanovnici mogu posjetiti 190 zemalja svijeta.

Dalje slijede Austrija, Finska, Francuska, Japan, Luksemburg, Južna Koreja i Švedska, čiji građani mogu posjetiti 189 zemalja svijeta.

Četvrto mjesto zauzimaju Danska, Irska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo (188).

Kada se pogledaju zemlje regiona, Bosna i Hercegovina je bolja samo od Albanije, koja je odmah iza nje na 48. mjestu.

Tako je najbolja od zemalja regiona Slovenije, koja je na devetom mjestu, a slijedi Hrvatska na 14. mjestu, Srbija na 34, sjeverna Makedonija na 43, a Crna Gora na 44. mjestu.

Na začelju "The Hanley Passport Index" liste su države čiji pasoš omogućava ulaz bez viza u manje od 40 zemalja svijeta, a to su Sjeverna Koreja (39), Nepal (38), Palestina (38), Somalija (35), Jemen (35), Pakistan (33), Sirija (30), Irak (29) i Avganistan (27). Igor Davidović, bivši ambasador BiH pri EU, istakao je za "Nezavisne novine" da se ovdje ne radi o nekoj tehnici izrade pasoša, nego indeksu spoljnopolitičke reputacije zemlje koja izdaje pasoš.

"Spoljnopolitička reputacija BiH je notorno poznata svakome ko makar i površno prati ikakva zbivanja na političkoj sceni. Onoliko koliko napretka bude na unutrašnjem planu i konsolidaciji unutar BiH, u toj mjeri će i pasoš imati nekakvu kvalitetniju i bolju reputaciju jer njegov nosilac dolazi iz BiH. Mi smo poznati po potpunoj nekoncentrisanosti, nesređenosti, unutrašnjoj rasturenoj klimi i situaciji, te je to društvo u potpunom haosu", naglasio je Davidović.

Na pitanje da li je optimista da će doći do poboljšanja situacije u BiH, kako bi i pasoš napredovao, Davidović odgovara da ga optimizam nikada nije napustio, ali da je teško naći neke razvojne argumente u čemu vidi uporište optimizma da bi bilo bolje.

"Manji problem je reputacija pasoša od generalne, globalne reputacije svih nas koji ovdje živimo. Sve što je vidljivo na javnoj sceni govori da idemo u nove nesuglasice, nesporazume i političke konflikte, te zveckanje retorikom koja nas je nekada davno koštala mnogo", zaključio je Davidović.

(Nezavisne)