Robot ponovo zaranja u potrazi za ostacima Titana :: Semberija INFO ::

 

Robot ponovo zaranja u potrazi za ostacima Titana


Američka mornarica je informacije koje je posjedovala prenijela organizatorima potrage za podmornicom "Titan", čijih je petoro članova posade proglašeno mrtvim nakon što je to plovilo nestalo.

Savjetnik Stejt Departmenta za bezbjednost Džon Kirbi naveo je da je Mornarica ''brzo stavila do znanja'' da njene informacije ne mogu biti potpune, kao ni da nije sasvim utvrđeno šta podaci koje ona posjeduje predstavljaju.

Kirbi je istakao da je informacija proslijeđena vođi potrage za "Titanom" i da je ona verovatno "na neki način ušla u plan potrage", prenosi Rojters.

Američki nacionalni odbor za bezbjednost saobraćaja (NTSB) i američka obalska straža trebalo bi da pokrenu istragu o događajima koji su doveli do toga da podmornica nestane.

BBC prenosi da za sada djeluje da je riječ o odvojenoj istrazi od one koju je prije nekoliko sati najavio Kanadski odbor za bezbjednost u saobraćaju.

Kompanija ''Peladžik Riserč'' potvrdila je da je u toku nova misija potrage za ostacima podmornice uz pomoć robota na daljinsko upravljanje ''Odisej'', koji je otkrio ostatke i koji je jedini robot koji je do sada posetio lokaciju gdje je došlo do nesreće.

Ranije je objavljeno da su ostaci iz podmornice Titan preteški da bi ih Odisej mogao podići i da bi vađenje ostataka trebalo da se obavi u kasnijoj fazi.

Američka obalska straža u četvrtak je potvrdila da su svi putnici podmornice Titan poginuli nakon "katastrofalnog" incidenta.

Kontraadmiral Džon Mauger, komandant Prve obalske straže izjavio je da je otkriven repni konus podmornice na oko 500 metara od pramca Titanika na morskom dnu.

"Krhotine odgovaraju katastrofalnoj imploziji komore pod pritiskom. Nakon ovog otkrića, odmah smo obavijestili porodice u ime Obalske straže Sjedinjenih Država i cijele ujedinjene komande. Izražavam najdublje saučešće porodicama", dodao je Mauger.

(Tanjug)