Konvertibilna marka slavi 25. rođendan :: Semberija INFO ::

 

Konvertibilna marka slavi 25. rođendan


Prije 25 godina, odnosno 22. juna 1998. godine, u opticaj su puštene prve novčanice konvertibilne marke u apoenima 50 feninga, jedne, pet i 10 KM, čime je počela istorija domaće valute, KM, kao zakonskog sredstva plaćanja u BiH.

Nedugo nakon toga, novčanicama manjih, pridružuju se i novčanice većih apoena, i to 27. jula 1998. godine, kada su u opticaj puštene novčanice u apoenima 20 KM, 50 KM i 100 KM, dok je novčanica apoena 200 KM izdata 15. maja 2002. godine, koja je upotpunila tadašnju apoensku strukturu novčanica konvertibilne marke.

Kako navode iz Centralne banke BiH, prve kovanice konvertibilne marke izdate su takođe 1998. godine,  9. decembra u apoenima 10 pfeninga, 20 pfeninga i 50 pfeninga, zatim u većim apoenima jedna KM i dvije KM 31. jula 2000. godine, i na kraju, 5. januara 2006. godine, u najmanjem i najvećem apoenu od pet pfeninga i pet KM.

Od novčanica KM izdatih u apoenima 50 pfeninga, jedne KM, pet KM su naknadno povučene iz opticaja i prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja, te su njihovo mjesto u upotrebi zauzele kovanice KM.

"Tokom 1998. godine provedena je obimna promotivna kampanja o uvođenju domaće valute KM, a novčanice koje su tada izdate proizvedene su u štampariji Francois-Charles Oberthur u Francuskoj, a troškovi proizvodnje prvog izdanja novčanica KM su finansirani donacijom Vlade Francuske, dok su kovanice proizvedene u kovnici Royal Mint iz Velike Britanije", navode iz Centralne banke.

Dodaju da su novčanice KM izdate u dvije verzije dizajna, dizajnu Federacije BiH te Reublike Srpske, i razlikuju se po motivima osobe na prednjoj strani novčanice, motivima na poleđini novčanica, kao i redoslijedu latiničnog i ćiriličnog pisma.

Ističu da je danas izvan monetarnih vlasti u opticaju više od 106 miliona komada novčanica i 490 miliona komada kovanica KM sa ukupnom vrijednosti od 7,5 milijardi KM, te da je ova vrijednost neuporedivo veća u odnosu na vrijednost gotovog novca KM na kraju 1998. godine, kada je iznosila 162 miliona KM.

(Nezavisne)