Nikšić: Savjet ministara da proglasi Dan žalosti na cijeloj teritoriji BiH :: Semberija INFO ::

 

Nikšić: Savjet ministara da proglasi Dan žalosti na cijeloj teritoriji BiH


Predsjednik novoformirane Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da bi Savjet ministara trebalo da donese odluku o Danu žalosti na teritoriji cijele BiH zbog tragičnih događaja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

- Delim tugu i bol i spreman sam da pošaljem i inicijativu u ime Vlade FBiH. To je žalost za cijelu BiH - poručio je Nikšić na konferenciji za novinare nakon prve sjednice novoformiranje federalne vlade. Istakao da svi u sistemu vlasti i obrazovanja treba da preduprijede takve događaje.

- Svi smo svjesni onog što čine društvene mreže, videoigrice i filmovi gdje se sve daje na silu, ubistva i zločine. To sve djeluje na mlade ljude - kazao je Nikšić. Ponovio je da su ga kontaktirali iz federalnog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi i izrazili spremnost da idu u Beograd da bi dali krv i poručio da će ih Vlada FBiH u tome potržati, ako za tim bude potrebe.

- Kada upadnemo u nevolju, pokazujemo kako smo dobri ljudi i susjedi. Nažalost, kada nema nevolja, imamo huliganske ispade, kao one u Mostaru, Crnog Gori i Srbiji. Ali to nisu obračuni huliganskih grupa, već matrica ponašanja i to treba da nas zabrine - rekao je Nikšić. Govoreći o izmeni zakonske procedure o kažnjavanju maloljetnika mlađih od 14 godina, Nikšić je kazao da treba uzeti sve dobre prakse iz svijeta i primijeniti ih u zakonskoj regulativi FBiH.

- Ono što se desilo u Beogradu, vrlo lako i kod nas može postati matrica ponašanja, jer smo nekada bili jedna država. To se ne dešava nekom drugom - poručio je Nikšić. Vlada Republike Srpske je ranije danas odlučila da sutra na svojoj teritoriji proglasi Dan žalosti povodom tragičnih događaja u beogradskoj Osnovnoj školi na Vračaru.

(RTRS)