Vučić: Za Srbe na Kosmetu dodatna pomoć od 28 miliona evra, važno jedinstvo :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Za Srbe na Kosmetu dodatna pomoć od 28 miliona evra, važno jedinstvo


RAŠKA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Rašku, na sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, došao sa spremnim zaključcima koje je pripremio sa premijerkom, ministrima i Kancelarijom za KiM i naveo da je za Srbe na KiM izdvojena dodatna pomoć od 28 miliona evra, koji će odmah biti na raspolaganju.

On je na početku sastanka rekao da će nakon razgovora o socio-ekonomskim merama razgovarati i o političkoj i bezbhednosnosj situaciji na celom KiM i, u skladu sa tim šta Srbi na sastanku budu govorili, napraviće zaključke.

Kako je rekao, ukupno je predviđeno 28 miliona evra mimo svega što je već opredijeljeno i ta će sredstva odmah biti na raspolaganju.

On je predstavio nekoliko mjera, od kojih je prva povećanje privremene naknade, u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra.

-Druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade. Ukupno oko 5.606.000 evra je opredeljeno za ovo, jer imamo lica sa visokom i višom spremom koji će dobiti naknade od 45 i 80.000 dinara - rekao je Vučić.

Kao treću tačku on je izdvojio unapređenje rada zdravstvenih ustanova gdje će biti zaposleno 50 novih ljekara i 50 medicinskih sestara, što je sa dodatkom oko dva miliona evra mjera, kako bi se sačuvali zdravstveni radnici na KiM.

-Tačka četiri je podsticaj mladim bračnim parovima sa 50.000 za prvorođeno dete. Nemamo nižu stopu nataliteta na KiM. Ovim dodatno pojačavamo i podstičemo rađanje dece - rekao je on.

Vučić je naglasio da je peta mjera za ulaganje u razvoj privredne djelatnosti i ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa kroz nabavku mašina, opreme i obrtnih sredstava.

-Tu sredstva idu iz budžeta ministarstva privrede, podrška novosnovanim i postojećim preduzetnicima, kao i mikro i malim privrednim društvima, koja su registrovana u APR, a posebno za žensko preduzetništvo, čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena. Tu je minimalni iznos subvencije 100.000 dinara, a maksimalni 600.000 dinara, što za male firme može da bude od velikog značaja. To je dodatnih 1,282 miliona evra - naveo je Vučić

Rekao je da je šesta mjera za razvoj poljoprivredne djelatnosti, kroz nabavku opreme, mašina, sadnica, stočnog fonda, pčela i pčelarske opreme.

-I tu ćemo da uložimo 200 miliona, odnosno 1,709 miliona evra. Dodatno za otklanjanje posledica nastalih usled obilnih padavina zbog izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, ukupno 2,56 miliona. Zatim za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica i putnih objekata 6,83 mililna evra. Izgradićemo i bazene u Gornjem Kuscu, što je 1,025 miliona evra - naveo je Vučić.

Pozvao je  na jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i na poštovanje odluka koje se na današnjem sastanku budu donijele.

-Znam da ste doneli odluku da ne izlazite na izbore. Pozivam sve na KiM da budu jedinstveni. Poziv svima da onako kako donesete odluku da se svi ponašaju i poštuju - rekao je Vučić.

On je dodao da lokalni izbori u četiri opštine na sjeveru KiM znače da se 99 odsto građana ne pita ništa i ironično primijetio da je to “valjda demokratija koju, ako ugrozimo, bićemo tirani i rušimo stabilnost na Balkanu”.

-Biće vam Kurti gradonačelnik Severne Mitrovice, ali bolje da stvari budu očigledne i da nikoga ne foliraju, da ne glumataju da su najdemokratskija država na jugoistoku Evrope - rekao je Vučić.

On je naveo da je veliki problem i sa tablicama i da je Beograd juče u Brisel uputio više nego komprimisni prijedlog tim povodom.

-Ako to ne prihvate, ne mogu da kažem da ćemo sprovoditi recipročne mere, ali ćemo da provodimo mere koje će praviti značajan odgovor onoj strani koja koristi silu i represiju da maltretira naše građane pre svega na severu KiM - rekao je Vučić.

Podsjetio je na izjave zvaničnika iz Prištine koji kažu da neće biti Zajednice srpskih opština ( ZSO), ali i da u sporazumu iz 2015. piše da Srbija ima pravo finansiranja ZSO i da bi” to mnogo značilo za naš narod u Štrpcu, Leposaviću, Zubinom Potoku..”.

-Nije tajna da su nam ruke delimično vezane, ali moramo da se borimo – naglasio je Vučić.

Politika Srbije politika mira
Aleksandar Vučić ostakao je da je politika Srbije politika mira i pokušaja normalizacije odnosa sa Albancima, iako oni to ne žele.

On je to rekao odgovarajući predsjedniku Srpske liste Goranu Rakiću koji je predsjednika zamolio da sasluša Srbe sa KiM pa tek onda da budu donijete odluke.

-Naša politika bi morala da bude politika čuvanja mira. Znam da to nije popularno kod vas, ali naša politika mora da bude i pokušaj normalizacije odnosa sa Albancima. Znam da oni to ne žele i da im je jedini cilj da ih priznamo, a onda da nas oteraju. To je njihova politika - rekao je Vučić na sastanku sa Srbima sa KiM u Raški.

Rakić je prije toga rekao da današnji susret smatra nastavkom prošlonedjeljnog sastanka na kome se nisu usaglasili sa odlukama koje su donijete.

-Molio bih vas pre odluke, da saslušate ljude ovde pa ćemo onda izaći sa odlukama koji su u interesu Srbije, pre svega srpskog naroda - rekao je Rakić.


Tanjug / Glas Srpske