Prodata najstarija i najpoznatija špediterska kompanija u BiH :: Semberija INFO ::

 

Prodata najstarija i najpoznatija špediterska kompanija u BiH


Jedna od najstarijih i najpoznatijih špeditetskih kompanija u BiH – Interšped Logistics Sarajevo, dobila je novog vlasnika. Krajem prošle godine Biznisinfo je objavio da je dotadašnji vlasnik, Interšped Tuzla odlučio prodati 100 posto udjela u firmi Interšped Logistics Sarajevo.

Prodaja je u međuvremeno obavljena a novi vlasnik je kompanija BNT-TECH d.o.o. Sarajevo, čiji su osnivači Tarik Karić, Alem Laličić i Kenan Hajrić. Interšped Logistics je kompanija sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti međunarodne i unutrašnje špedicije, transporta i skladišne logistike. Interšped Logistic Sarajevo je u 2021. imao prihode od oko 2,2 miliona KM i poslovao je pozitivno uz dobit od oko 45 hiljada KM. Upošljavali su 47 radnika. Kompanija Interšped Logistic nastala je iz preduzeća Interšped d.d. Sarajevo, koje se ubraja u jedno od najstarijih privrednih društava u BiH. Osnovana je 1948. godine, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i jedino je domicilno društvo iz špediterske djelatnosti do 1952. godine.

​Do 1948. godine na području ex Jugoslavije je egzistirala jedna državna špediterska firma Transjug Beograd, koja se decentralizuje osnivanjem preduzeća po bivšim republikama. Godine 1953. odlukom tadašnje vlade, Transjug na području R BiH posluje pod imenom Interšped. U osamdesetim godinama prošlog vijeka, radni kolektiv je brojao 800 uposlenika. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka došlo je do osamostaljenja određenih dijelova i podružnica Interšpeda, u skladu sa „markovićevim“ privatizacijskim zakonima. Interšped d.d. Sarajevo je ostalo jedini pravni nasljednik. Interšped d.d. Sarajevo je jedan nakon rata privatizovan i od 2007.godine društvo je u 100 posto privatnom vlasništvu dioničara. Kompanija Interšped Logistics doo Sarajevo, osnovana je 2016. godine kao kćerka firme Interšped d.d. Sarajevo. U avgustu 2017. Interšped Logistics doo preuzima kompanija Interšped Tuzla dd Tuzla, koja postaje 100% vlasnik, navodi Biznisinfo.


RTRS