Miljana Marjanović iz Bijeljine potvrđuje da se trud i rad uvijek isplate :: Semberija INFO ::

 

Miljana Marjanović iz Bijeljine potvrđuje da se trud i rad uvijek isplate


Miljana Marjanović iz Bijeljine potvrđuje da se trud i rad uvijek isplate

U životu ne treba postavljati granice, ali treba biti uporan


Dvadesetdvogodišnja Miljana Marjanović, rođena Bijeljinka, sa trenutnim mjestom prebivališta u Novom Sadu, odličan je student četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, smjer Računarstvo i automatika. Ova svestrana djevojka posebnu pažnju poklanja glumi.


Prema riječima mlade Miljane, da upiše Fakultet tehničkih nauka bio je logičan slijed, jer, bez obzira što je i osnovnu i srednju školu završila kao vukovac, poseban talenat je uvijek pokazivala za prirodne nauke. To su zapazili i nastavnici i profesori, te je 2020. godine dobila i Svetosavsku nagradu Gimnazije „Filip Višnjić“ Bijeljina.

- Tokom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja odlazila sam na takmičenja iz prirodnih nauka, najviše iz matematike i fizike, ali i iz biologije i hemije, a sve to zahvaljujući nastavnicima i profesorima koji su prepoznali moj talenat i razvijali ga. Na nagovor profesorice matematike Milice Maksimović i razrednog starješine Vere Elez iz Gimnazije odlučila sam da upišem Fakultet tehničkih nauka, gdje je matematika primijenjena u svim inženjerskim oblastima. Fakultet mi je omogućio da spoznam nove dimenzije matematike, kao i njene primjene u svijetu koji nas okružuje“, kaže za ,,Semberija info’’ Marjanovićeva.

Pored brojnih obaveza na fakultetu, Miljana pronalazi vrijeme i za svoju veliku ljubav - glumu i pozorište. Glumom  se počela baviti dok se još školovala u svom rodnom gradu.
- U osnovnoj školi sam učestvovala kao recitator na „Višnjićevim danima“, kao i na svim školskim priredbama i jednostavno javila se zainteresovanost za glumu koja traje i dan danas. U Bijeljini sam šest godina pohađala školu glume kod Danke Ignjatović, ali, nažalost, ta škola više ne postoji, a ta škola dosta je doprinijela popularizaciji glume i pozorišta kod mladih. Ljubav prema glumi ništa manja nije bila i kada sam počela studirati, a u periodu korone vidjela sam da se održava audicija za prijem novih čanova u AKUD „Sonja Marinković“ u Novom Sadu. Otišla sam na audiciju i reditelj Milan Pletel me primio u njihovo pozorište“, prisjetila je Miljana i dodala da je u toku prve godine članstva u pozorištu igrala manje uloge u Čehovljevim jednočinkama, te da su nastupali na raznim festivalima i dobijali nagrade.



Da se trud, rad i zalaganje isplate, to dobro zna Miljana, koja je prošle godine dobila glavnu ulogu, ulogu Samice, u predstavi ,,Gospodin Foka“, po tekstu Gordana Mihića, a u režiji Milana Pletela.
- Sa ovom predstavom ostvarili smo zapažene rezultate i posjetili smo četiri festivala - Internacionalni teatarski festival na Mišaru, gdje smo, po ocjeni publike, bili druga najbolja ocjenjena predstava, učestvovali smo i na festivalu Akademskih pozorišta Srbije u Novom Sadu gdje smo osvojili pet nagrada - nagradu za najbolju predstavu, režiju, muziku, te najbolju glavnu žensku i mušku ulogu. Nakon toga dobili smo poziv da zatvorimo Novosadski festival knjiga, a prije mjesec dana nastupali smo na Urban festu u Nišu, gdje smo prvi put učestvovali i tu smo se družili sa kolegama iz BiH, Srbije i Makedonije“, kazala je Miljana. 

Uskladiti obaveze prema fakultetu, a i pozorištu veoma je izazovno, ali, kako kaže Miljana, kada u srcu gajite ljubav prema pozorištu, koje pruža velike mogućnosti, kao i prema prirodnim, odnosno tehničkim naukama, obaveze se usklade. Miljana ne krije da je nekada bilo i momenata kada joj se sve to činilo nemogućim.

- Bilo je dana kada sam odmah nakon predavanja odlazila na probu u pozorište, a potom odlazila kući da učim. U nekim trenucima bilo je veoma izazovno, ali se sve isplatilo. Iako je bilo naporno tokom ispitnog roka, sve je na kraju došlo na svoje mjesto. Srce mi je bilo „puno“ iz razloga jer sam učestvovala na daskama koje život znače, upoznala ljude, a postigla i sve obaveze na fakultetu. Sve se može uklopiti, ali, nažalost, zbog mojih obaveza najviše trpi porodica, jer zbog obaveza mnogo rjeđe dolazim u Bijeljinu, nego što sam prije. Jedino društveni život nisam zapostavila. Družim se sa kolegama na fakultetu, sa kolegama u pozorištu, pa poslije probe ostanemo malo duže u pozorištu ili odemo na kafu. Tako da ni ta sfera života nije zapostavljena“, kroz osmijeh je rekla ova uporna Semberka i dodala da joj je prosjek na fakultetu 9,3, te da prima državnu stipendiju Srbije.

- Sve projekte na fakultetu postižem da završim na vrijeme i iz svakog sam dobila destetku. Pored obaveza prema pozorištu, bila sam i demonstrator, odnosno držala sam vježe zajedno sa asistentom na predmetu Objektivno orijentisano programiranje“, pojašnjava Miljana.

Nakon završenog prvog ciklusa studija na fakultetu ova djevojka ima planove da ostane u Novom Sadu, da radi, ali i nastavi master studije.
- Već sam dobila ponudu od jednog profesora da ostanem da radim na fakultetu kao asistent na njegovom predmetu. Tako da za početak planiram da ostanem tu, a vjerovatno ću raditi i poslove sa strane. Zasigurno će to biti poslovi za inostranstvo, jer sam već imala ponudu da radim projekat za inostrani sajt, vezano za držanje časova engleskog jezika u Kini. Planiram da ostanem u Srbiji, neću se vraćati u Bijeljinu, jer Srbiju prihvatam kao svoju državu“, kazala je Marjanovićeva i istakla da su joj najveća podrška roditelji, na čemu im je, kaže, neizmjerno zahvalna.

- Za sve što radimo u životu ne treba  postavljati granice i veoma je važno da se njeguju znanje, talenti, a i hobiji“, poručila je za kraj razgovora za „Semberija info“ sadašnjim i budućim studentima i glumcima amaterima Miljana Marjanović.


Semberske novine - Semberija info