MIODRAG OSTOJIĆ, UČENIK TEHNIČKE ŠKOLE „MIHAJLO PUPIN“ Fizika je sjajna i predivna nauka :: Semberija INFO ::

 

MIODRAG OSTOJIĆ, UČENIK TEHNIČKE ŠKOLE „MIHAJLO PUPIN“ Fizika je sjajna i predivna nauka



Miodrag Ostojić je nedavno završio treći razred Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini. U javnosti se za njegovo ime prvi put ozbiljnije čulo prošle godine kada je kao učenik drugog razreda Tehničke škole izborio plasman na Evropsku olimpijadu iz fizike (Ljubljana 2022) u konkurenciji nekoliko desetina starijih učenika trećih i četvrtih razreda iz cijele BiH. Miodag je prošle godine na BH olimpijadi bio peti, a ove godine je popravio rezultat, zauzevši četvrto mjesto. On će, nakon zapaženog nastupa na državnoj olimpijadi iz fizike, sa još četvoro mladih fizičara iz BiH nastupiti na 53. Međunarodnoj olimpijadi koja će od desetog do 17. jula biti održana u Tokiju.



- U sedmom razredu OŠ „Knez Ivo od Semberije“ prvi put sam se susreo sa fizikom. Odmah sam vidio da je to jedna sjajna i predivna nauka. Moj nemirni duh je neprestano tražio odgovore na brojna pitanja o svijetu u kojem živimo, a tada sam otkrio da postoji nauka koja objašnjava način i prirodu funkcionisanja, praktično, svega, od onih najprostijih procesa, mehanizama, itd, pa da onih najsloženijih. Potom sam upisao Tehničku školu, gdje sam uz profesoricu Jelenu Milanović i starije učenike, dodatno napredovao u shvatanju fizičkih pravila i zakonitosti“, rekao je Miodrag Ostojić za „Semberija info“.



Od osmog razreda osnovne škole Miodrag nastupa na takmičenjima iz oblasti fizike, matematike i programiranja. Sve tri oblasti voli, poznaje i primjenjuje, a ove školske godine se iz sve tri oblasti plasirao na državna prvenstva BiH. Iz fizike je osvojio četvrto mjesto i time obezbijedio plasman na Međunarodnu olimpijadu u Tokiju. Miodrag matematiku doživljava kao osnovu, a njene zakone koristi u rješavanju zadataka iz fizike i programiranja.

- Što se tiče Olimpijade iz fizike, imam tri vrste priprema. Prve su individualne gdje sa profesoricom Milanović prelazim gradivo fizike za četvrti razred srednjih škola. Taj dio je već završen. Drugi dio priprema je onlajn. Predavanja nam drže nekadašnji učesnici Međunarodnih olimpijada i profesori Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva. Tu radimo zadatke koji su karakteristični za međunarodne olimpijade posljednjih godina, a treća faza priprema je uživo na PMF-u u Sarajevu i tu se rade pripreme za eksperimentalni dio ispita u Tokiju. Uglavnom, sada u periodu priprema, po sedam, osam sati svaki dan provodim uz zadatke iz fizike“, pojasnio je Miodrag način priprema za veliko takmičenje. 



Miodrag Ostojić će ove godine biti jedini takmičar u bh. timu iz Republike Srpske. Put do Tokija je dug, ali Miodrag neće biti bez podrške. U sastavu bh. olimpijskog tima putovaće i profesorica fizike u Tehničkoj školi, Jelena Milanović. 

- Prošle godine sam nastupao na Evropskoj olimpijadi u Ljubljani. To nije daleko, pa nisam ni razmišljao na način kako sam počeo razmišljati kada sam postao svjestan da putujem u Tokijo. Međutim, nasreću, moja profesorica Jelena će biti sa mnom. Ona će u našem timu biti u svojstvu posmatrača. Oni prevode zadatke sa engleskog, pomažu takmičarima da očuvaju fokus, itd. Mislim da će mi njeno prisustvo biti od pomoći, jer se znamo tri godine i mislim da ona bolje od mene zna koliko poznajem i razumijem određene oblasti iz fizike“, zaključio je za kraj razgovora za „Semberija info“ Miodrag Ostojić.             
 

Semberske novine - I. Gutić