BORBA ZA POTOMSTVO JE NAJPLEMENITIJI PODUHVAT :: Semberija INFO ::

 

BORBA ZA POTOMSTVO JE NAJPLEMENITIJI PODUHVAT


U Loparama, živopisnom krajoliku, gdje planina Majevica prelazi sa svojih visova ka ravnicima, Semberiji i Posavini, živi porodica Cvijetinović.
​ 
Bračni par Cvijetinović, Gordana i Ljubiša, poslije 17 godina bračnog života i mukotrpne borbe za potomstvo, 2013. godine blagoslovljeni su trojkama. Dobili su dva dječaka i jednu princezu.  Cvija, Rado i Radivoje, koji su dobili imena po svojoj baki i dekama, a koje su svi željno iščekivali stari su devet godina i učenici su trećeg razreda osnovne škole.


 
Gordana i Ljubiša Cvijetinović su na početku razgovora za „Semberija info “ rekli su da su se godinama liječili od steriliteta i da su se 2010. godine odlučili da odu na postupak vantjelesne oplodnje.

-Prvi postupak vantjelesne oplodnje nije uspio, ali to nas nije spriječilo da pokušamo ponovo, jer smo rekli da dokle god nam godine starosti dozvoljavaju mi ćemo pokušavati. Nakon neuspjelog pokušaja, otišli smo ponovo na postupak oplodnje, koji je uspio i 2013. godine  oni su došli na svijet. Jedno drugom smo bili podrška, ali i naši bližnji koji su nas hrabrili. Nakon toga počinje naša najdivnija borba, a to je da naše mališane odgajamao i izvedemo na pravi put“, istakli su mama Gordana i tata Ljubiša.
 
Mama Gordana kaže da ljudi koji ne žive u višečlanoj porodici misle da je to teško, ali, ona iz ličnog iskustva kaže da to u opšte nije tako.
 

-Ne može biti teško, jer ste vi to željeli. Svako ko ima više djece, želio je to i onda je to sasvim normalno i prirodno. Suprug i ja svako jutro ustajemo u 6 časova, spremamo se za posao. Mališanima uveče pripremim garderobu za školu, a i oni znaju svoje obaveze, što nam je veliko olakšanje. Oboje radimo, a oni su dovoljno odrasli i samostalni da u školu mogu ići sami. Nakon škole dolaze u vrtić, gdje i ja radim u produženi boravak i tu zajedno sa učiteljicom koja je zadužena za njih završe domaću zadaću. Kada ja završim radni dan na poslu, zajedno odlazimo kući“, kazala je Gordana Cvijetinović i dodala da nakon dolaska kući najmlađi članovi porodice odlaze na treninge.

-Rado i Radivoje treniraju fudbal, a Cvija je pohađala školicu sporta i trenirala košarku. Do raspusta su svo troje išli na folklor, ali kako je bio raspust, oni su se ulijenili po pitanju toga, pa se još uvijek omišljaju da li će nastaviti“, kroz osmijeh je rekla mama Gordana.

-Nakon treninga, nas četvoro ručamo zajedno i poslije toga oni slobodno vrijeme provedu u dvorištu, a nakon toga ponavljaju školsko gradivo. Suprug uveče dolazi kući sa posla, zajedno večeramo, ispričamo kako je kome protekao dan, a pred spavanje imamo naše vrijeme za maženje, jer još uvijek su mazni“, rekla je Gordana, a tata Ljubiša je dodao da je najvažnije da u porodici ima ljubavi, sloge i razumijevanja.
 
 
-Djecu je najvažnije usmjeravati na pravi put. Supruga i ja smo saglasni oko njih i o svemu zajedno odlučujemo. Oboje smo uključeni u sve što je vezano za njih, prvenstveno sve vezano za školu, treninge... Veoma nam je važno da budu iskreni, da ništa ne kriju od nas, da ih možemo posavjetovati i usmjeriti. Likom se razlikuju svo troje, ali su po karakteru isti. Veoma smo srećni, jer jedni na druge paze i jedni drugima čuvaju leđa, posvađaju se međusobno, ali ne dozvoljavaju da neko sa strane kritikuje bilo koga od njih troje“, istakao je tata Ljubiša za portal ,,Semberija info''.

-Svake nedjelje idemo u crkvu na službu, nakon službe svi zajedno doručkujemo. Nedjelja nam je svečani dan, dan kada smo svi zajedno, dan kada dočekujemo goste svi zajedno ili odlazimo u goste“, kazali su Cvijetinovići.
 
Za kraj razgovora za „Semberija info“, mama Gordana i tata Ljubiša su istakli da djece nikada nije mnogo.
 

-Da smo ih dobili prirodnim putem, vjerovatno bi i više djece imali, ali pošto je bila vantjelesna, nikome ne bi mogli ostaviti troje djece na čuvanje da bi išli ponovo na postupak. Ovom prilikom želimo da poručimo svim parovima koji planiraju djecu, da ne odustaju, da budu uporni, kao što smo mi bili. Ovim putem i apelujemo na mlade, da ranije stupaju u brak, jer lijepo je biti roditelj, iako ima mnogo obaveza, brige, neopisiv je osjećaj kada se vratite kući sa posla, a više vas ručica zagrli, ali i kada vam se rano ujutru „uvuku“ u krevet, a kada ste bolesni svi su tu oko vas, taj osjećaj bi svakom poželjeli“, zaključio je, na kraju, bračni par Cvijetinović iz Lopara.

Semberija info