Robot rješava Rubikovu kocku za samo 0,305 sekundi :: Semberija INFO ::

 

Robot rješava Rubikovu kocku za samo 0,305 sekundi


Foto: Ilustracija
Svjetskog rekordera je proizvela japanska kompanija "Micubiši elektrik" radi unapređenja fabričke opreme za automatizaciju u proizvodnji elektronike, piše Live Science.

Robot ima šest ruku povezanih sa multiosovinskim motorom i kamerom velike brzine, koji su povezani sa industrijskim kompjuterom. Sistem je sposoban da okreće svaku ruku 90 stepeni za samo 0,009 sekundi.

TOKUFASTbot je 21. maja riješio rotirajuću 3x3x3 "kockastu slagalicu" za 0,305 sekundi, postavljajući novi svjetski rekord. Prethodni rekord je iznosio 0,38 sekundi, a postavio ga je 2018. godine robot Masačusetskog instituta za tehnologiju. Poređenja radi, treptaj ljudskog oka traje između 0,1 i 0,4 sekunde.

Novi rekord je oko 10 puta brži od rekorda koji je postavio čovjek – Maks Park je u junu 2023. složio kocku za 3,13 sekundi.

Japanski robot je 7. maja riješio Rubikovu kocku još brže – za 0,204 sekunde - napravivši oko 15 poteza. Međutim, taj pokušaj nije bio u skladu sa pravilima Ginisove knjige rekorda.

Magičnu kocku je 1974. napravio mađarski vajar i arhitekta Erne Rubik, kome je trebalo mjesec dana da složi prvu kocku. Rješavanje Rubikove kocke, sa više od 43 kvintiliona mogućih kombinacija, predstavlja veliki test vještine i računarske snage. Zbog toga se robotički inženjeri nadmeću da vide koliko brzo njihove kreacije mogu da reše te slagalice.

Osim brzine mašinerije, glavno ograničenje je koliko brzo kompjuterski sistemi robota mogu da procesuiraju informacije. Međutim, TOKUFASTbot je superioran u ovoj oblasti zahvaljujući sistemu vještačke inteligencije koji mu omogućava razlikovanje boja na površinama kocki uračunavajući malene promjene prouzrokovane položajem, osvjetljenjem i sjenkama koje mogu da zbune standardni senzor.

Kao i ljudima, vještačkoj inteligenciji je najteže da razlikuje crvenu i narandžastu boju jer su njihove talasne dužine bliže nego kod bilo koje druge kombinacije boja. Ipak, vještačka inteligencija TOKUFASTbota je uspjela da brzo savlada ovaj problem.

(Telegraf)