Ruske trupe prvi put u Harkovu upotrebile moćne vazdušne bombe FAB-500 :: Semberija INFO ::

 

Ruske trupe prvi put u Harkovu upotrebile moćne vazdušne bombe FAB-500


HARKOV- Ruske snage su danas prvi put tokom napada na Harkov lansirale moćne avionske bombe FAB-500 sa modulom za planiranje i korekciju, izjavio je glavni regionalni tužilac za Harkov Aleksandar Filčakov.


"Dvostruko su moćnije od KAB i FAB-250, koje su ranije svakodnevno korišćene za bombardovanje Harkova", rekao je Filčakov.

Prema njegovim riječima, dvije vazdušne bombe su ispaljene sa lovca Su-34 u blizini sela Majskoje u Belgorodskoj oblasti, a od mesta ispuštanja do tačke udara je 65 kilometara, prenosi Strana.ua.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov je pojasnio da su u današnjem bombardovanju pogođene privatne stambene zgrade, a neke od njih su uništene. 

"Prethodno je oštećen i studentski dom jednog od gradskih univerziteta. Nema informacija o mrtvima ili povrijeđenima", naveo je on na Telegram kanalu.

Vazdušne bombe FAB-500 M-62 sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju (UMPC), ovu municiju čine upravljivom i visokopreciznom. Su-34 nosi četiri od ovih bombi, od kojih svaka sadrži 300 kg eksploziva u TNT ekvivalentu.

Prema ruskoj vojsci, takve bombe omogućavaju izvođenje udara sa bezbijedne udaljenosti od linije borbenog dodira.


Izvor: Tanjug / Glas Srpske