Niste se naspavali tokom noći? Evo kako popodnevna dremka može pomoći vašem organizmu :: Semberija INFO ::

 

Niste se naspavali tokom noći? Evo kako popodnevna dremka može pomoći vašem organizmu


FOTO: Ilustracija
Kratko popodnevno spavanje može poboljšati pamćenje, raspoloženje i budnost na najmanje četiri sata, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači Nacionalnog univerziteta Singapura su proučavali raspoloženje i budnost mladih osoba nakon četiri različita obrasca spavanja.

Istraživanja pokazuju da popodnevno spavanje može poboljšati pamćenje , poboljšati raspoloženje i učiniti da se osjećate budnije do kraja dana. Doktorica Rut Leong, istraživačica u Univerzitetskom centru za spavanje i kogniciju, objasnila je zaključke studije.

"Mnogi znaju koje su prednosti drijemanja, ali pritisak da se optimizira vrijeme tokom radnog dana za neke predstavlja ograničenje u praktičnosti redovnog drijemanja", rekla je dr Leong.

"Morali smo pitati: 'Postoji li preporučeno trajanje popodnevnog spavanja kojim se postiže ravnoteža između praktičnosti i značajnih koristi?'", navela je.

Istraživaču su regrutirovali 32 učesnika, koji su uživali u uobičajenoj količini sna noću, te su prošli četiri eksperimentalna stanja. Eksperiment je zahtijevao od svih učesnika da spavaju 10 minuta, 30 minuta ili sat vremena u različitim danima.

Dr Leong je pojasnila: "Iako nije pronađeno jasno 'pobjedničko' trajanje drijemanja, čini se da 30-minutni san ima najbolji kompromis između praktičnosti i koristi".

"Dakle, 30 minuta može biti trajanje koje možete preporučiti za popodnevno drijemanje, a dodajte i dodatnih 10 minuta da zaspite", zaključila je.

(Glas Srpske)